NEPLANIRANI POSJET

Šef američke diplomacije u Japanu odao počast Shinzu Abeu: ‘Svi smo još u šoku‘

Šef američke diplomacije sletio je u vojnu bazu Yokota, u blizini Tokija, na povratku u SAD nakon turneje po jugoistočnoj Aziji
 Kazuhiro Nogi/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u ponedjeljak u Tokio u kratki, neplanirani posjet kako bi osobno izrazio sućut Japanu zbog atentata na bivšeg premijera Shinza Abea.

Šef američke diplomacije sletio je u vojnu bazu Yokota, u blizini Tokija, na povratku u SAD nakon turneje po jugoistočnoj Aziji. U glavnom gradu Japana trebao je ostati samo nekoliko sati i sastati se s japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

Shinzo Abe, vodeća figura japanske desnice i premijer s najdužim stažem, bio je gorljivi zagovornik jačanja vojnih i diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama. Ubijen je u petak usred izborne kampanje u gradu Nari, na zapadu zemlje, što je iznimno rijedak zločin u Japanu.

"Mislim da su svi još uvijek u šoku zbog ovog ubojstva. Šok gubitka za obitelj, prijatelje i svijet", rekao je Blinken svom tajlandskom kolegi Donu Pramudwinaiju u nedjelju. "Znam koliko se to snažno osjeća u cijeloj regiji i u cijelom svijetu", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:24