NAJTEŽI ZLOČINI

Sedmorica ratnih policajaca RS uhićeno zbog ubojstva 22 zarobljena civila, uključujući žene i djecu

Među njima je bilo sedmoro djece, te osam žena od kojih su četiri bile starije od 60 godina. Najmlađe dijete imalo je samo šest godina
 Ilustracija/ AFP

Sedam bivših pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba uhićeno je u petak u BiH pod sumnjom da su počinili najteže ratne zločine, uključujući ubojstva žena i djece.

Kako je tijekom dana potvrđeno iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu, po njihovu nalogu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u jutarnjim su satima pronašli i priveli svih sedam osumnjičenih koji su pod istragom zbog sumnje da su u mjestu Balatun kod Bijeljine 1992. godine ubili najmanje 22 civila bošnjačke nacionalnosti.

Među ubijenima je bilo sedmoro djece i osam žena.

Bivše policajce koji su sada uhićeni državno tužiteljstvo tereti da su izravni počinitelji tih ubojstava.

U noći između 24. i 25. rujna 1992. godine iz četiri kuće u bijeljinskom naselju Bukreš srpski su policajci odveli 22 osobe iz obitelji Sarajlić, Sejmenović i Malagić. Među njima je bilo sedmoro djece, te osam žena od kojih su četiri bile starije od 60 godina. Najmlađe dijete bio je Admir Sarajlić, koji je 1992. imao samo šest godina. Odvedeni su na obalu Drine u semberskom selu Balatun, gdje su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena su u rijeku.

Zahvaljujući svjedocima, za zločin se odmah saznalo, a godinama kasnije njihovi posmrtni ostaci, pod NN oznakama, pronađeni su na grobljima u Šapcu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji. Nakon identifikacije, temeljene na DNK analizi, u Bijeljini su pokopani posmrtni ostaci 18 žrtava, a četvoro se još uvijek vodi kao nestalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 16:57