GLOBALNA OSUDA

Sedam australskih putnica tuži Katar zbog invanzivnih ginekoloških pretraga u zračnoj luci

Želja im je uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru informirati putnike o postupanju katarskih vlasti prema strancima i ženama.

Zrakoplovna luka u Dohi

 Karim Jaafar/Afp/Profimedia

Skupina žena koje su bile podvrgnute invanzivnim ginekološkim pretragama u zračnoj luci Doha tužit će katarske vlasti, tražeći odštetu za muku koja je izazvala globalnu osudu, rekao je njihov odvjetnik u ponedjeljak.

Žene na 10 letova Qatar Airwaysa iz Dohe, uključujući 13 Australki, podvrgnute su pregledima krajem prošle godine dok su vlasti tražile majku novorođenčeta pronađenog napuštenog u kupaonici zračne luke, prenosi Guardian.

Incident je izazvao bijes i potaknuo zabrinutost u vezi s tretmanom žena u Kataru. Damian Sturzaker, iz tvrtke Marque Lawyers sa sjedištem u Sydneyju, rekao je da sedam pogođenih putnica sada planira pokrenuti pravni postupak kako bi "poslale poruku katarskim vlastima da se prema ženama ne može ponašati na ovaj način".

“Skupina žena pretrpjela je ogromnu neugodnost te večeri, sada prije nešto više od godinu dana, i nastavljaju trpjeti nevolje i štetne posljedice i traume kao rezultat onoga što se dogodilo”, rekao je. Sturzaker je rekao da žene traže službenu ispriku, odštetu i zaštitu za buduće putnike koji prolaze kroz zračnu luku. Katar je ultrakonzervativna muslimanska monarhija, gdje su seks i rađanje djece izvan braka kažnjivi zatvorom.

image

Qatar Airways

Marwan Tahtah/Mofa/Afp/Profimedia

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva, zemlja se trudila uvjeriti kritičare da su njena obećanja o pravima žena, radnim odnosima i demokraciji vjerodostojna. Suočen s potencijalno razornom komercijalnom i reputacijskom štetom nakon incidenta, Katar je obećao da će jamčiti "buduću sigurnost i sigurnost putnika".

Premijer zemlje također je putnicama uputio ispriku, dok je policajac zračne luke koji je nadgledao pretrage navodno osuđen. No, Sturzaker je rekao da žene nisu upoznate s bilo kakvim poboljšanjima u procedurama u zračnim lukama.

Željele su staknuti svoj slučaj pred očima javnosti uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. kako bi osigurali da drugi putnici budu dobro informirani prije posjeta Kataru, dodao je.

Zaljevska država sprema se primiti tisuće stranih posjetitelja za Fifa turnir. “Oni bi trebali biti svjesni da su se – iako se radi o visoko razvijenim i moderniziranim zračnim lukama nacionalnog prijevoznika – ovi događaji dogodili i da ih ništa ne sprječava da se ponove,” rekao je.

Veleposlanstvo Katara u Canberri i Qatar Airways nisu odmah komentirali situaciju. Sturzaker je rekao da će tužba biti podnesena u Australiji protiv Uprave za civilno zrakoplovstvo Katara, međunarodne zračne luke Hamad, Qatar Airwaysa i vlade zemlje u roku od nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:48