GLUMČEVA INICIJATIVA

Sean Penn ima ideju kako dovesti Ukrajince u vojnu prednost nad Rusima: ‘Dovoljan je jedan čovjek...‘

Glumčeva molba da "netko s novcem potroši 300 milijuna dolara na 12 zrakoplova odražava zahtjev ukrajinskih zračnih snaga za američkim borbenim zrakoplovima odaslan samo par sati ranije

Sean Penn

 Angelos Tzortzinis/Afp/Profimedia

Američki glumac Sean Penn pozvao je nekog od milijardera da Ukrajini kupi dvije eskadrile aviona F-15 ili F-16. Glumčeva molba da "netko s novcem potroši 300 milijuna dolara na 12 zrakoplova s ​​boljom tehnologijom od ruskih MiG-ova" odražava zahtjev ukrajinskih zračnih snaga za američkim borbenim zrakoplovima odaslan samo par sati ranije.

Iako je prva pomisao kako uloga posrednika u trgovini oružja za Penna možda nije primjerena, valja znati kako je glumac već mjesecima angažiran na snimanju dokumentarca o Ukrajini i njezinom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Oscarom nagrađeni Penn (za filmove Milk i Mistična rijeka) bio je u Kijevu na dan kada je izbio rat, a kasnije istoga dana, Zelenski je na Instagramu objavio kako se susreo s holivudskom zvijezdom. Pennov dokumentarni tim ostao je neko vrijeme nakon toga u Kijevu, blisko surađujući s vladinim dužnosnicima.

Penn je prošlog tjedna zaprijetio da će "javno istopiti svoje kipiće Oscara" ako Zelenskom ne bude dopušteno da govori na prošlotjednoj ceremoniji dodjele Oscara - ali ukrajinski predsjednik, bivši glumac, ipak nije dobio platformu da se obrati tom događaju.

Inače, Ukrajina je od početka rata tražila više borbenih lovaca, ali SAD je odbio podržati sporazum kojim bi im Poljska uz američko posredništvo mogla isporučiti svojih 28 MiG-ova. Washington je bio zabrinut da bi isporuku borbenih zrakoplova nuklearno naoružana Rusija mogla smatrati provokacijom.

Unatoč odbijenici SAD-a, Ukrajina i dalje potražuje borbene zrakoplove. Ukrajinsko zrakoplovstvo pogotovo želi američke lovce - presretače F-15 i F-16, čiji prvi modeli datiraju iz 1960-ih i 1970-ih, a za koje tvrde da bi ih njihovi piloti savladali u "samo 2-3 tjedna obuke".

image

Taktički borbeni avion F15

Alliance Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Stručnjaci su rekli da inače pilotima treba do četiri mjeseca da nauče kako upravljati novim lovcima-presretačima, a vjeruje se kako bi Ukrajina također imala problem s pronalaskom rezervnih dijelova i inženjera koji znaju održavati ove zrakoplove.

Očekivalo se da će ukrajinske zračne snage - deset puta slabije od ruskih - biti uklonjene s neba u roku od nekoliko dana nakon invazije. No, dobar dio njezinih borbenih lovaca i dalje je aktivan, a u ukrajinskom zračnom prostoru Rusija ne može neometano izvoditi misije bombardiranja.

- Da ste me pitali na početku rata, rekao bih da je nemoguće da ukrajinski piloti nauče kako savladati novi borbeni avion u dva do tri tjedna. Ali sada nerado koristim riječ nemoguće kada je riječ o ukrajinskom zrakoplovstvu - primijetio je Andy Netherwood, bivši pilot britanskih Kraljevskih zračnih snaga i ratni analitičar.

Međutim, i da neki milijarder posluša Penna, pa da Ukrajincima kupi borbene eskadrile, zapreka bi bila američka izvozna politika. Naime, tako veliku prodaju oružja američke tehnologije mora odobriti Kongres, a uobičajena praksa je da borbene zrakoplove jedna vlada prodaje drugoj, umjesto da, kako Penn želi, njima trguju privatne osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:13