ZANIMLJIVI PODACI

Scholz se s Von der Leyen susreo samo jednom, danska premijerka nikada, a rekorder je - Plenković!

Danska premijerka Mette Frederiksen s Ursulom von der Leyen za njezinog mandata nije održala niti jedan bilateralnih sastanak

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen tijekom njezine posjete Hrvatskoj 1. siječnja 2023. godine

 Ranko Suvar/Cropix

Otkad je Ursula von der Leyen postala predsjednica Europske komisije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s njom je održao rekordnih devet bilateralnih sastanaka, najviše od svih čelnika država članica Unije, javlja Politico. Tu se ne ubrajaju brojni sastanci europskih političara na marginama raznih samita ili zajedničkih putovanja.

Kad se gleda broj bilateralnih sastanaka sa šeficom Europske komisije, na dnu popisa nalazi se danska premijerka Mette Frederiksen, koja nikad nije imala bilateralni sastanak s Ursulom von der Leyen. Nizozemski premijer Marc Rutte i francuski predsjednik Emmanuel Macron s njom su se sastali svaki po šest puta. Donedavni premijer Poljske Mateusz Morawiecki održao je pet sastanaka s predsjednicom EK.

Zanimljivo je da njemački kancelar Olaf Scholz među onima koji su održali mali broj sastanaka s von der Leyen. Naime, Scholz se s njom tijekom 2023. sastao samo jednom. Te se godine Macron s njom sastao tri puta. Njemački se kancelar s predsjednicom EK 2022. godine uopće nije sastao. Francuski je predsjednik te godine s njom održao dva sastanka. Dakle, kad je riječ o sastancima s von der Leyen, Macron protiv Scholza vodi 5:1. Kada bi se tu uračunala i zajednička putovanja, Macronovo bi vodstvo bilo još i veće.

Nizozemski premijer Rutte, češki premijer Petr Fiala i talijanska premijera Giorgia Meloni ove su se godine s von der Leyen sastali po dva puta.

Hrvatski je premijer odigrao važnu ulogu kada je von der Leyen 2019. iznenadila mnoge i postala predsjednicom Europske komisije. Manfred Weber, vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) na izborima za Europski parlament, bio je favorit, no njegov su plan osujetili Macron i Rutte. Plenković, koji je u procesu izbora šefa EK sudjelovao kao pregovarač EPP-a, inzistirao je da šef Komisije bude Pučanin.

Financijska pomoć koja je Europska unija Hrvatskoj dala za obnovu nakon potresa koju Hrvatska nije uspjela iskoristiti u predviđenom roku vjerojatno je jedan od razloga za toliko sastanaka Plenkovića i von der Leyen. Plenković se izborio da Komisija produlji rok za godinu dana iako su prije toga iz Komisije govorili da je to nemoguće. Predsjednica EK i Plenković često su razgovarali o procesu proširenja Unije te o situaciji na zapadnom Balkanu. Von der Leyen je prije godinu dana posjetila Hrvatsku kako bi zajedno s Plenkovićem proslavila ulazak Hrvatske u Schengensko područje i eurozonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:29