VAŽNI RAZGOVORI

Scholz putuje u Brazil, čeka ga prvi susret s novim predsjednikom, ljevičarem Lulom

Lula u prva dva mandata nije bio poznat po svojoj zelenoj politici, ali sad je obećao da će mu prioritet biti zaštita okoliša i klime

Olaf Scholz

 Javier Torres/AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak putuje u Brazil na susret s novim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom.

Brasilia je kancelarova posljednja postaja na četverodnevnom putovanju po Južnoj Americi. Bio je i u Čileu te Argentini.

Scholza prati poslovna delegacija s desetak menadžera i predstavnika udruga.

On svojim posjetom želi dati novi zamah sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i južnoameričke konfederacije Mercosur koju čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj.

Na dnevnom redu bit će i klimatske akcije te zaštita prašume.

EU pregovara o trgovinskom sporazumu s državama Mercosura od 1999. Načelni sporazum postignut je 2019., ali još uvijek su otvorena neka pitanja, posebno ono u vezi zaštite amazonske prašume čiji su ogromni dijelovi iskrčeni za uzgoj stoke i poljoprivredu.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier bio je u Brazilu na Lulinoj inauguralnoj ceremoniji 1. siječnja. Lulin desničarski prethodnik Jair Bolsonaro značajno je izolirao zemlju od međunarodne zajednice.

Ljevičarski političar Lula nije bio poznat po svojoj zelenoj politici u svoja prva dva mandata između 2003. i 2010., ali sad je obećao da će mu prioritet biti zaštita okoliša i klime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:55