NOVA TOČKA RAZDORA

Scholz oživio kontroverznu ideju, ekspresno ga poklopili i Bruxelles i Washington: ‘Potpuno nerealno!‘

Bruxelles bi mogao tužiti Washington. No uhvatiti se u koštac sa saveznikom loš je potez u trenutku kada zajedno nastupaju protiv Rusa

Olaf Scholz, Joe Biden i Ursula von der Leyen

 Ludovic Marin/Afp

Mogućnost trgovinskog rata sa SAD-om plaši europske čelnike, ali dužnosnici s obje strane Atlantika ustuknuli su pred rješenjem koje je iznio njemački kancelar Olaf Scholz, piše Politico.

On je predložio da EU ponovno pokrene pregovore oko Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) s Washingtonom, sve kako bi se riješile rastuće napetosti oko takozvanih reformi predsjednika Joea Bidena "Kupujte američko".

No prijedlog je izazvao uzbunu u Bruxellesu, a nije impresionirao ni Washington. Posljednji pokušaj da se postigne takav dogovor propao je nakon tri godine mučnih pregovora. Dogovoru se usprotivila Njemačka, ali i Donald Trump.

Pregovori o TTIP-u 2013. i 2016. izazvali su zabrinutost da će tržište EU biti preplavljeno kloriranom piletinom, govedinom nabijenom steroidima, radnička prava potkopana, a državne zdravstvene usluge prepuštene američkim tvrtkama.

Na pitanje da komentira njemački prijedlog o tome da se ponovno otvore zaustavljeni pregovori, glasnogovornik Europske komisije bio je jasan.

"Oživljavanje pregovora o TTIP-u nije na dnevnom redu", rekao je.

U Washingtonu, ured američkog trgovinskog predstavnika također nije pokazao previše zanimanja za njemačku ideju. Glasnogovornik je rekao da je fokus sada na korištenju Vijeća za trgovinu i tehnologiju "za jačanje i produbljivanje našeg trgovinskog angažmana s našim transatlantskim saveznicima, uključujući Njemačku".

Negativna reakcija javnosti

Odbijanje s obje strane Atlantika bit će udarac za Berlin, koji je sugerirao da bi Bruxelles mogao brzo ući u ponovne pregovore s Washingtonom.

Njemački pokušaj ponovnog otvaranja trgovinskih pregovora je ironičan, budući da je nedostatak političke potpore iz Berlina, posebice Scholzove Socijaldemokratske stranke (SPD), bio ključni faktor u slomu trgovinskih pregovora TTIP-a 2016. godine.

Kampanja protiv TTIP-a u Europi bila je toliko raširena i negativna prema ideji takvog sporazuma da Amerikanci, ali ni Bruxelles, ne žele ponoviti grešku. Sada traže drugačiji, fleksibilniji pristup. Nešto poput - Vijeća za trgovinu i tehnologiju - kojim su pokušali popraviti transatlantske gospodarske odnose nakon burnih Trumpovih godina. No niti ono nije nikoga zadovoljilo.

"Transatlantsko područje slobodne trgovine fantastična je ideja s geopolitičke točke gledišta, a možda i s ekonomske točke gledišta. Ali ono je potpuno nerealno", rekao je Fredrik Erixon iz think tanka Europskog centra za međunarodnu političku ekonomiju (ECIPE).

Čak ni poduzeća, koja su ostala razočarana funkcioniranjem Vijeća za trgovinu i tehnologiju, nisu previše oduševljena.

Marjorie Chorlins iz Gospodarske komore SAD-a rekla je da sada nema previše entuzijazma za ponovno pokretanje trgovinskih pregovora.

Pitanje kako se boriti protiv Washingtonovog ulijevanja subvencija u domaću industriju električnih automobila zaokuplja umove europskih ministara i dužnosnika koji strahuju da bi taj potez mogao naštetiti europskim tvrtkama u trenutku kada ruski rat u Ukrajini već šteti gospodarstvu EU-a.

Europska komisija zato tjera Washington da pronađe diplomatsko rješenje. Ali američke porezne olakšice, koje su dio golemog paketa poznatog kao Zakon o smanjenju inflacije, već je u kolovozu odobrio Kongres.

Problemi s plinom

Ako se diplomatski put pokaže slijepom ulicom, Bruxelles će biti prisiljen razmotriti sljedeće korake. Oko toga kako bi oni trebali izgledati članice EU se ne slažu.

U teoriji, Bruxelles bi mogao tužiti Washington Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. No uhvatiti se u koštac sa saveznikom u WTO-u loš je potez trenutku kada obje strane žele predstaviti ujedinjenu frontu protiv Rusije.

Pariz, koji igra svoju uobičajenu ulogu europskog izazivača SAD-u, zauzima oštriji pristup. Francuski ministar financija Bruno Le Maire u ponedjeljak se založio za oštru opomenu protiv SAD-a, ne isključujući žalbu WTO-a ili protusubvencije za pomoć europskoj industriji.

Za neke bi njemački prijedlog novog transatlantskog trgovinskog pakta trebao biti protumačen kao protuteža tvrdokornom pristupu Francuza

Erixon, iz ECIPE-a tvrdi da nitko unutar njemačke vlade ne misli da je oživljavanje TTIP-a realan put. Smatra da se radi o pukoj predstavi.

Ipak, šef EU za trgovinu Valdis Dombrovskis, koji je nakon Trumpa uspio riješiti mnoge izvanredne transatlantske trgovinske razmirice, i dalje je optimističan. Nada se da bi pregovori mogli polučiti određeni napredak prije sljedećeg sastanka Trgovinskog i tehnološkog vijeća u Washingtonu početkom prosinca.

Ali pristup "Kupuj američko" nije jedina točka razdora među saveznicima.

Činjenica da se Europa sve više oslanja na uvoz plina iz SAD-a također je izvor potencijalnih napetosti. Le Maire je već prozvao Washington zbog prodaje ukapljenog prirodnog plina (LNG) Europi po visokim cijenama.

Nije jasno hoće li potencijalna pobjeda republikanaca na ovotjednim izborima u sredini mandata i slabljenje Bidenove političke pozicije učiniti rješenje problema još težim, zaključuje Barbara Moens, novinarka Politica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:09