ŠAMAR UKRAJINI

Scholz opet sam protiv svih, ovo će se svidjeti samo Orbanu i drugim obožavateljima Putina: ‘Razmišlja se o studenom‘

Prošle su gotovo dvije godine od posljednjeg razgovora Olafa Scholza i ruskog predsjednika

Vladimir Putin i Olaf Scholz

 Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz razmišlja o izravnom kontaktu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prvi put u gotovo dvije godine, kako javlja njemački Die Zeit. Zeit je to, kako navode, doznao iz vladinih krugova. Telefonski razgovor planiran je uoči sastanka skupine zemalja G20 u Brazilu u studenom, no razgovor još nije zatražen.

Scholz bi bio prvi šef vlade najvažnijih zemalja podržavatelja Ukrajine koji bi nastavio izravan kontakt s Putinom, podsjeća Zeit. Posljednji telefonski razgovor između Scholza i Putina bio je u prosincu 2022. godine. Američki predsjednik Joe Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivši britanski premijer Boris Johnson, također su posljednji put izravno razgovarali s Putinom 2022. godine.

U međuvremenu, situacija u Ukrajini je napeta. Rusija već mjesecima uništava infrastrukturu za opskrbu energijom u zemlji, a zima se približava. Također, bilježe vojne napretke na istoku Ukrajine, u regiji Doneck. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je rekao da je situacija na terenu vrlo teška. Pregovori o daljnjoj potpori Ukrajini trebali bi se održati u Njemačkoj sredinom listopada. SAD i Njemačka su, inače, najveći donatori oružja Ukrajini.

Putin je prošli tjedan najavio promjenu ruske nuklearne doktrine, čime bi se olabavili kriteriji za moguću uporabu nuklearnog oružja. Analitičari su ovu objavu doživjeli kao prijetnju, što znači i protiv zapadnih pristaša Ukrajine jer bi se prema novome, kako stoji u dokumentu, "agresija protiv Rusije od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz sudjelovanje ili potporu nuklearne države" smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusiju.

Rusija je također najavila da namjerava dodatno povećati svoju vojnu potrošnju - u proračunu za 2025. planirano je oko 130 milijardi eura, oko 30 posto više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 19:14