TRGOVINSKI RAT

Scholz i Macron uz ribu, vino i šampanjac dogovorili udar na Bidena: ‘Morat ćemo mu uzvratiti udarac‘

Njemački kancela i francuski predsjednik složili su se oko poteza kojim bi se riskirao trgovinski rat sa SAD-om

Emmanuel Macron i Olaf Scholz 

 Ludovic Marin/Afp

Iako se javno razilaze u pitanjima energije i obrane, njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron slažu se oko toga da Europa mora uzvratiti udarac Sjedinjenim Državama zbog nelojalne konkurencije.

Scholz i Macron razgovarali su u srijedu u Parizu gotovo tri i pol sata uz ribu, vino i šampanjac, piše Politico. Složili su se da nedavna objava Washingtona o isplati državnih subvencija tvrtkama koje će prebaciti proizvodnju u SAD narušava princip slobodnog tržišta, navodi Politico pozivajući se na osobe upoznate s razgovorima. Francuska i Njemačka žele da se tim problemom pozabavi Europska unija.

Oba su se lidera složila da EU ne može ostati po strani ako Washington ne promijeni Zakon o smanjenju inflacije, koji nudi manji porez i energetske olakšice za tvrtke koje ulažu na tlu SAD-a. Naime, nedavno potpisani američki zakon potiče potrošače da kupuju američko i kada biraju električno vozilo, što je posebno naljutilo velike automobilske industrije iz Francuske i Njemačke.

Poruka s pariškog ručka glasi: ako se SAD ne suzdrži, EU će morati uzvratiti udarac. EU će morati donijeti programe poticaja za tvrtke kako bi se izbjegla nepoštena konkurencija ili gubitak ulaganja, složili su se Scholz i Macron. Tim bi se potezom riskirao trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama, piše Politico.

Macron je prvi s tim izašao u javnost. U srijedu navečer u intervjuu za TV kanal France 2 francuski je predsjednik oštro upozorio: "Potreban nam je zakon "Kupujmo europsko" po uzoru na Amerikance. Moramo rezervirati subvencije za europske proizvođače". "Imate Kinu koja štiti svoju industriju, SAD koji štiti svoju industriju i Europu koja je otvorena kuća", kritizirao je Macron.

Berlin je tradicionalno manje spreman na trgovinski spor sa SAD-om, ali u ovom slučaju podupire francuski stav, piše Politico. Scholz se slaže da će EU morati pokrenuti protumjere ako Washington ne promijeni odluku. Ranije ovog mjeseca Scholz je izjavio da će Europa morati "dublje" razgovarati sa SAD-om o američkom Zakonu o smanjenju inflacije.

Međutim, Scholz i Macron prvo žele pokušati pregovarati s Washingtonom. Na sastanku predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i zamjenika američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Mikea Pylea u utorak formirana je radna skupina koja će se sastati na videokonferenciji krajem idućeg tjedna. Ministri trgovine EU okupit će se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Pragu, kojem bi trebala prisustvovati i američka izaslanica za trgovinu Katherine Tai.

Europska komisija sa zabrinutošću gleda na Macronov prijedlog koji evocira protekcionističke tendencije protiv kojih se Bruxelles već dugo nastoji boriti. "Svaka mjera koju poduzmemo mora biti u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije", rekao je dužnosnik Komisije. Europa i SAD trebaju riješiti razlike razgovorima i ne ulaziti u trgovinski rat po principu milo za drago, što smo doživjeli pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, upozorava izvor Politica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:04