ISPLIVALA SRAMOTA

Scholz 4 mjeseca prije invazije: ‘Putin neće zavrnuti plin!‘; Scholz u utorak: ‘Znao sam da će zavrnuti plin!‘

Merkeličina vlada u kojoj je Scholz bio vicekancelar usvojila je krajem 2021. kontroverznu procjenu o ovisnosti Njemačke o ruskom plinu

Njemački kancelar ispred turbine Sjevernog toka 1

 Sascha Schuermann/Afp

U tajnoj sigurnosnoj procjeni plinovoda Sjeverni tok 2 koja je napisana 26. listopada 2021. godine stoji da povećana ovisnost Njemačke o ruskom plinu "neće ugroziti" energetske zalihe. Spomenuta je procjena usvojena krajem posljednjeg mandata bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, a njemačka je vlada u četvrtak s nje skinula oznaku tajnosti, piše Politico.

Procjena je napisana tek nešto više od četiri mjeseca prije izbijanja rata u Ukrajini koji traje već više od 230 dana.

Autori kontroverzne procjene ovisnost Njemačke o ruskom plinu, koja je posljednjih godina samo rasla, tada nisu vidjeli kao potencijalni rizik, a nisu pokazali ni previše razumijevanja za brige Poljaka i Ukrajinaca koji su više puta rekli da bi ruski predsjednik Vladimir Putin pomoću Sjevernog toka 2 mogao ucjenjivati Njemačku i druge istočnoeuropske zemlje.

"Ukupno gledano, procjenjuje se da davanje dozvole za rad Sjevernom toku 2 neće ugroziti sigurnost plinskih zaliha u Europi i Europskoj uniji", stoji u spomenutom dokumentu.

Autori procjene naveli su i da infrastrukturni problemi ne mogu ozbiljnije ugroziti sigurnost njemačkih plinskih zaliha te zaliha njoj susjednih tržišta.

Rat u Ukrajini koji je doveo do toga da je Rusija prestala Njemačkoj isporučivati plin i uzrokovao nestašicu plina te energetsku krizu, koja je Berlin natjerala da ranije ovog mjeseca usvoji 200 milijardi eura vrijedan paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, de facto je u potpunosti demantirao spomenutu procjenu.

Sigurnosna procjena s kraja listopada 2021. godine objavljena je nakon što su novinari njemačkog časopisa Der Spiegel do nje pokušali doći preko instituta prava na pristup informacijama. Časopis je rekao da će tužiti državu ako je se ne objavi.

Procjena će svakako biti veliki problem za aktualnog njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji je u vrijeme kada je napisana i usvojena bio njemački vicekancelar. Scholz je u utorak rekao da je "oduvijek" bio siguran u to da će Putin energiju koristiti "kao oružje".

Scholz se zbog te tvrdnje našao na udaru kritika jer je ranije promovirao i branio Sjeverni tok 2. Čak štoviše, branio ga je i početkom ove godine.

Iako je sigurnosnu procjenu napisalo Ministarstvo ekonomskih poslova i energije Savezne Republike Njemačke koje je vodio Peter Altmaier, inače član Kršćansko-demokratska unije, postavit će se pitanje koliko je Scholz zaslužan za to što je procjena usvojena.

Njemačka je dva dana prije početka rata u Ukrajini povukla kontroverznu procjenu i odustala od davanja dozvole za rad Sjevernom toku 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:57