DIPLOMAT GALBRAITH

Savjetovao je iračke Kurde dok je ulagao u njihovu naftu

Bivši veleposlanik u Hrvatskoj u središtu je skandala: istodobno je savjetovao i Kurde i norvešku naftnu kompaniju koja je u Kurdistanu tražila posao
 Boris Kovačev/CROPIX

BOSTON - Bivši veleposlanik SAD u Hrvatskoj Peter Galbraith pod udarom je norveških i američkih medija koji ga optužuju da je zloupotrebom političkog utjecaja htio zaraditi sto milijuna dolara na iračkoj nafti. Afera se upravo zahuktala u SAD-u jer ju je preuzeo utjecajni New York Times, koji prognozira da bi mogla imati poguban efekt na američku politiku.

Utjecajni demokrat Galbraith je bio istovremeno angažiran kao savjetnik norveške naftne kompanije DNO i kao savjetnik vlade iračkih Kurda. Preko DNO-a dobio je značajan udio u kurdistanskom naftnom polju u Iraku, dok je istodobno pomagao kurdskoj vladi da osvoji autonomiju i upravu nad svojim naftnim rezervama. Vjeruje se da je u tom poslu trebao zaraditi preko 100 milijuna dolara.

Galbraith je prije dva mjeseca napustio mjesto zamjenika UN-ovog veleposlanika za Afganistan, jer se posvađao sa svojim šefom, Norvežaninom Kai Eideom.

Supruga mu je Norvežanka Tone Bringe. Afera je pokrenuta upravo u Norveškoj: njihov list Dagens Naerlingsliv o slučaju je počeo pisati prošlog mjeseca.

Od četvrtka to je udarna afera i u Americi: preuzeo ju je New York Times, koji je u četvrtak objavio rezultate istrage svojih novinara. List piše da je 2005. Galbraith bio neplaćeni savjetnik iračkih Kurda. U to je vrijeme spominjao da ima poslovne interese u Iraku, ali ne i kakve. Norveški DNO tada je dobio vrijedne ugovore za eksploataciju nafte u Kurdistanu. New York Timesa otkriva da je i sam Galbraith dobio udio u naftnom polju u Kurdistanu, i to nakon što je omogućio da DNO dobije svoje poslove.

Nafta je glavni interes

Po dokumentu kompanije DNO od 3. prosinca 1996. komanija Porcupine, registrirana u Delawareu na Galbraithovo ime, imala je udio od pet posto, dok je drugih pet držala kompanija koja se vezuje uz norveškog biznismena i Galbraithovog poslovnog partnera Endre Rosjoa. Da je Galbraith imao ključnu ulogu u postizanju ugovora nazvanog Tawke, o poslu norveške tvrtke na nalazištima nafte u Kurdistanu, potvrdio je i direktor DNO Helge Eide.

New York Times piše da su, kada su bušenja počela, samo Galbraith i njegov najuži krug znali koliko im bogatstvo to može donijeti. Najnovije otkriće nanovo obnavlja teoriju zavjere po kojoj je nafta glavni interes SAD-a u Iraku, piše NYT.

Galbraitha NYT predstavlja kao utjecajnog bivšeg veleposlanika koji je itekako utjecao na stavove moćnih američkih političara poput senatora Josepha Bidena i predsjedničkog kandidata demokrata Johna Kerryja.

Pomogao sam Kurdistanu

Galbraith se pak brani da u vrijeme kada se sve to događalo nije bio službenik niti američke niti iračke vlade.

- Istina je da sam se bavio poslovnim aktivnostima koje su bile u skladu s mojim političkim uvjerenjima. Vjerujem da je moj rad za DNO i druge naftne kompanije pomogao da se stvori naftna industrija koja Kurdistanu daje ekonomsku osnovu za željenu autonomiju. Iako sam imao poslovni interes, ne vidim u čemu bi bio konflikt - rekao je.

Galbraith je vatreni zagovornik neovisnosti Kurdistana. Irakom i Kurdima intenzivno se bavio nakon odlaska iz Hrvatske 1998. godine : morao je napustiti veleposlaničku karijeru nakon saslušanja u Kongresu o tome što je sve znao o velikoj aferi isporuke iranskog oružja Armiji BiH 1994. godine preko Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:40