MASOVNA SMAKNUĆA

Saudijska Arabija zbog optužbe za ‘devijantna uvjerenja‘ i terorizam u jednom danu pogubila 81 muškarca

Ta država oštro je kritizirana zbog svojih restriktivnih zakona o političkom i vjerskom izražavanju i provedbi smrtne kazne

 Shalaan al-Shalaan, zamjenik javnog tužioca Saudijske Arabije

 Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia

Saudijska Arabija pogubila je 81 muškarca, uključujući sedam državljana Jemena i državljanina Sirije u protekla 24 sata zbog optužbi za terorizam i "devijantna uvjerenja", objavila je u subotu državna novinska agencija SPA.

U 2021. je u kraljevini pogubljeno ukupno 67 osoba, a 2020. godine njih 27.

"Ove osobe...osuđene su za razne zločine, uključujući ubojstvo nedužnih muškaraca, žena i djece", objavio je SPA, pozivajući se na priopćenje ministarstva unutarnjih poslova.

"Zločini koje su počinili ti pojedinci također uključuju zavjet odanosti stranim terorističkim organizacijama, kao što su ISIS (Islamska država), al-Kaida i Huti", dodaje se.

Neki su putovali u zone sukoba kako bi se pridružili "terorističkim organizacijama", navodi SPA.

Među muškarcima je bilo 37 saudijskih državljana koji su u jednom slučaju proglašeni krivima za pokušaj ubojstava službenika sigurnosti i ciljanje policijskih postaja i konvoja, dodaje se u izvješću.

Ljudska prava u Saudijskoj Arabiji pod sve većim su nadzorom skupina za ljudska prava i zapadnih saveznika od ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Saudijska Arabija oštro je kritizirana zbog svojih restriktivnih zakona o političkom i vjerskom izražavanju i provedbi smrtne kazne, uključujući i uhićenje optuženika dok su još maloljetnici.

Rijad poriče optužbe za kršenje ljudskih prava i tvrdi da štiti nacionalnu sigurnost u skladu sa svojim zakonima.

SPA je izvijestila da su optuženi imali pravo na odvjetnika i da su im zajamčena puna prava prema saudijskom zakonu tijekom sudskog procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 09:17