RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Satelitske snimke otkrile razmjere masovnog bijega iz Rusije, NATO počeo vojne vježbe na Baltiku

Pratimo ključne događaje rata u Ukrajini 215. dana ruske invazije

Prizori s gruzijsko-ruske granice

 Screenshot/Twitter

Ključni događaji 215. dana rata u Ukrajini

- Prve skupine mobiliziranih vojnika stižu u ruske vojne baze

- Kazahstan: ‘Nećemo priznati moguću aneksiju istočnih regija Ukrajine‘

- Bidenov savjetnik: ‘Djelovat ćemo odlučno ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje‘

- Zelenski zahvalio SAD-u na raketnom sustavu NASAMS

- Patrijarh Kiril: ‘Vojnici koji poginu u Ukrajini bit će očišćeni od svih grijeha‘


>>> NOVO 23:28 Ruska invazija na Ukrajinu traje već više od sedam mjeseci. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin nedavno je ponovio da Rusija želi pod svoje staviti cijeli Donbas.

No, Bahmut se još uvijek ne da.

Ruskoj bi vojsci nakon uvjerljivih poraza koje je pretrpjela na sjeveroistoku Ukrajine dobro došla pobjeda. Ukrajinske snage stacionirane na istočnom rubu Bahmuta rade sve da je ne ostvari baš u tom gradu.

Potresnu BBC-jevu reportažu iz Bahmuta pročitajte OVDJE.


22:24 Analitičar portala Obris.org Igor Tabak u najnovijoj analizi ruske invazije na Ukrajinu za Jutarnji list piše o sve većem ulasku Irana na to bojište.

"U svemu ovome ruskoj strani ne pomaže ni sve masovnije korištenje iranskih dronova o čijoj se dobavi već duže nagađalo - da bi ih se zadnjih dana u više varijanti uočilo na ukrajinskim bojištima. Osim letjelica Shaahid-136, koje su kamikaza-dronovi bez vlastitog senzorskog paketa, tu su se pojavile i letjelice izviđačke letjelice Shaahid-129; te u subotu 24. rujna i teži izviđačko-napadni dronovi Mohajer-6. Pri tome, pojednostavljeno rečeno, Shaahid-136 se na kraće staze koristi usporedivo preciznim raketama američkog sustava HIMARS, dok se njihove ciljeve bira prema senzorima letjelica Shaahid-129 i Mohajer-6, koje imaju neke karakteristike grubo usporedive s turskim Bayraktarima TB-2. Nije zato ni čudo da su ove novosti dovele do momentalnog zahlađenja međunarodnih odnosa Ukrajine i Irana - gdje je u petak, 23. rujna, oduzeta akreditacija iranskom veleposlaniku u Kijevu, radi kršenja dotadašnje neutralnosti i neprijateljskog čina vojne opskrbe agresora", piše Tabak za Jutarnji.

Cijeli Tabakovu analizu pročitajte OVDJE.


20:00 Pripadnici ratnih zrakoplovstava Češke, Estonije, Njemačke, Mađarske, Italije, Latvije, Litve, Turske i Velike Britanije u ponedjeljak su iznad Baltičkog mora zajedno s pripadnicima ratnog zrakoplovstva Finske počeli izvoditi vojne vježbe, javlja The Guardian.

Spomenute članice Sjevernoatlantskog saveza dva će dana izvoditi vojne vježbe i u zraku i na kopnu, a sve kako bi poboljšale obrambenu spremnost članica koje čine brane istočnu granicu Saveza.

Craig Docker, vođa eskadrile iz Združenog centra za zračne operacije Uedem, rekao je da će se tijekom tih vježbi po prvi puta istovremeno izvoditi zračni i kopneni obrambeni manevri te akcije za obranu od raketnih napada.


19:40 Fotografije koje su u nedjelju snimili sateliti tvrtke Maxar Technologies pokazuju da su redovi na prometnicama na ruskoj strani rusko-gruzijske granice ponegdje su dugački i po 16 kilometara, piše CNN.

CNN je ranije u ponedjeljak izvijestio da su društvene mreže preplavile fotografije i videi koji su nastali na rusko-gruzijskoj granici, točnije na jednom graničnom prijelazu u brdima.

image

Granični prijelaz Verhni Lars između Gruzije i Rusije

-/Afp
image

Granični prijelaz Verhni Lars između Gruzije i Rusije

-/Afp

Snimke načinjene dronovima objavljene u ponedjeljak svjedoče da se stotine vozila nalaze s ruske strane rusko-gruzijske granice. Svjedoci pak tvrde da se na ulaz u Gruziju iz Rusije čeka i po 48 sati.

CNN javlja da su ruske snage sigurnosti na spomenuti granični prijelaz stigle u oklopnom vozilu.

image

Granični prijelaz Verhni Lars između Gruzije i Rusije

Vano Shlamov/Afp
image

Granični prijelaz Verhni Lars između Gruzije i Rusije

Vano Shlamov/Afp

Otkad je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin prošlog tjedna naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista, redovi su se stvorili na graničnom prijelazu Verhni Lars između Sjeverne Osetije i Gruzije. Na videima koji su snimljeni na tom graničnom prijelazu mogu se vidjeti automobili puni Rusa koji žele napustiti svoju domovinu, ali i više 100 pojedinaca s putnim torbama koji granicu namjeravaju preći pješice.

image

Granični prijelaz Verhni Lars između Gruzije i Rusije

Vano Shlamov/Afp
image

Granični prijelaz Verhni Lars između Gruzije i Rusije

Vano Shlamov/Afp

Gruzijska političarka iz redova opozicije Nona Mamulašvili rekla je da oporbene stranke od gruzijske vlade traže da se zbog te navale uvede režim viza ili zatvore granice.

Kako piše CNN, rusko-gruzijska granica još uvijek nije zatvorena.


19:29 Predsjednik Vladimir Putin dodijelio je rusko državljanstvo zviždaču i bivšem zaposleniku američke NSA-e Edwardu Snowdenu koji se 2013. sklonio u Rusiju pošto je napustio Sjedinjene Države, vidi se iz izvršne uredbe objavljene u ponedjeljak.

Snowdenovo ime se navodi uz desetke drugih imena u izvršnoj uredbi objavljenoj na mrežnoj stranici ruske vlade.

Edwarda Snowdena (39) traže u SAD-u jer je medijima prenio desetke tisuća dokumenata Američke nacionalne agencije za sigurnost (NSA) koji pokazuju razmjere elektroničkog nadzora koji je provodio Washington.

To je otkriće tada potaknulo silnu napetost između SAD-a i njegovih saveznika a odluka ruskih vlasti da mu izda dozvolu boravka razljutila je Washington.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodao je za agenciju Ria Novosti da je rusko državljanstvo dodijeljeno Snowdenu na njegov zahtjev.

Ruski odvjetnik potonjeg, Anatolij Kučerena, rekao je pak da se na Snowdena ne odnosi naredba za mobilizaciju za ofenzivu u Ukrajini koju je Putin proglasio prošlog tjedna za neke skupine Rusa.

"Nije služio u ruskoj vojsci i stoga po našem sadašnjem zakonu ne ulazi u kategoriju građana koji su sada pozvani", rekao je za agenciju Ria Novosti.

Rekao je da je i Snowdenova partnerica Lindsay Mills predala zahtjev za rusko državljanstvo, a njihova kći ga već ima jer je rođena u Rusiji.

Edward Snowden, kojemu je na zahtjev Washingtona oduzeta putovnica, našao se u svibnju 2013. u Moskvi kamo je doputovao iz Hong Konga s nakanom da se skloni u Latinsku Ameriku. No na kraju je zapeo u Rusiji, gdje je dobio azil.


17:48 Ukrajinske snage istražuju moguću masovnu grobnicu na farmi pilića u Harkivu, tvrde lokalni dužnosnici. Strahuje se da je do 100 tijela zakopano na mjestu koje su ruske trupe nekoć koristile za sklonište svojih tenkova.

Područje su ponovno zauzeli ukrajinski vojnici koji su potisnuli ruske snage preko granice ranije ovog mjeseca, međutim timovi za razminiranje tek trebaju pretražiti područje u potrazi za neeksplodiranim minama.


17:34 Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tokom noći, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatera, naznačivši kao mogući uzrok curenje plina.

Vlasti u Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Rusiji odmah su obaviještene, dodao je Ulrich Lissek, glasnogovornik operatera čije je sjedište u Švicarskoj.

"Negdje sigurno postoji rupa, samo nitko ne zna gdje”, rekao je Lissek, dodajući da je istraga u tijeku.

Više pročitajte OVDJE.


16:33 Mađarska se treba pripremiti za produljen rat u susjednoj Ukrajini, rekao je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Orban i kritizirao sankcije Europske unije Rusiji za koje kaže da su imale suprotan učinak i utjecale na veće cijene energenata.

"Sa sigurnošću možemo reći da su Europljani zbog sankcija postali siromašniji, dok Rusija nije pala na koljena", rekao je Orban. "Ovo oružje je imalo suprotan učinak, sankcijama je Europa pucala sama sebi u nogu", naglasio je.

Više pročitajte OVDJE.


16:26 Samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u zemlji od Drugoga svjetskog rata, poglavar Ruske pravoslavne Crkve je rekao da će ruski vojnici koji poginu u ratu protiv Ukrajine biti očišćeni od svih svojih grijeha.

Patrijarh Kiril ključan je Putinov saveznik i osoba koja podupire invaziju na Ukrajinu. I ranije je kritizirao one koji se protive ratu te je Ruse pozvao da se priklone Kremlju.

Više pročitajte OVDJE.


15:45 - Prema otvorenim bazama podataka koje obrađuje portal Oryx, ruska vojska je u ratu u Ukrajini od 24. veljače do sada izgubila čak 1192 tenka i 1315 pješadijska oklopna vozila, a još je fascinantniji podatak da je, od tih brojeva, ukrajinska vojska zarobila više od trećine, 392 tenkova i 421 jurišnih vozila te da je većinu tih vozila ponovno stavila u upotrebu, na svojoj strani.

Više pročitajte OVDJE.


15:40 - Poljska vojska ponudit će temeljni jednodnevni tečaj obuke svim građanima u dobi od 18 do 65 godina, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane.

Tečaj će se sastojati od poduke u rukovanju oružjem, gađanju iz oružja, obuzdavanja protivnika u bliskoj borbi i vještine čitanja geografskih karata. Rat u Ukrajini ponovno je u fokus stavio dugogodišnje planove zemlje čiji je cilj povećati broj poljskih vojnika.

Više pročitajte OVDJE.


15:00 - U Njemačkoj traje žustra rasprava o tome treba li, i ako da, pod kojim uvjetima, dati azil nekima od desetak tisuća Rusa koji su pobjegli od regrutacije i traže azil u inozemstvu.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da je Njemačka potencijalno spremna pružiti zaštitu dezerterima iz bilo kojeg dijela svijeta koji se suoče s teškim posljedicama ako se odbiju boriti, ali da će se o slučajevima morati odlučivati ​​na individualnoj osnovi zbog sigurnosnih razloga.


14:20 - Jedan muškarac se zapalio na autobusnom kolodvoru u Ryazanu, polumilijunskom gradu u zapadnoj Rusiji, u znak prosvjeda protiv mobilizacije vojnih rezervista u rat u Ukrajini.

Na Telegram kanalu koji prenosi vijesti iz grada objavljena je snimka na kojoj se vidi kako muškarca odvode pokrivenog plavom plahtom. U objavi se navodi da je ‘vikao da ne želi sudjelovati‘ u ratu.


14:00 - Sporazum o redovitim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Srbije i Rusije, zemlje koja je nelegalno napala suverenu zemlju i čija vojska svakodnevno čini zločine, otvara ozbiljna pitanja i suprotna je deklariranom cilju Beograda o priključivanju EU-u, istaknula je u ponedjeljak Europska komisija.

Više pročitajte OVDJE.


13:50 - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko sastao se u ponedjeljak u Sočiju s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom. Dvojica predsjednika razgovarali su i o nedavno proglašenoj mobilizaciji rezervista u Rusiji.

Lukašenko se u razgovoru osvrnuo na izvješća o mnogim Rusima koji bježe iz zemlje jer ne žele ići u Ukrajinu.

- Ima svakakvih ljudi. Možda je to prikriveni blagoslov. Ovo što se događa svakako je prekretnica (imali smo to u Bjelorusiji 2020., a sada se događa u Rusiji). Sada će se pokazati tko je tko - kazao je Lukašenko tješeći Putina.

Više pročitajte OVDJE.

image

Vladimir Putin i Aleksander Lukašenko u Sočiju

Gavriil Grigorov/Afp

13:40 - Aktivisti za ljudska prava na Krimu kažu da je ruska mobilizacija na tom od Kremlja okupiranom poluotoku nesrazmjerno usmjerena na krimske Tatare, etničku skupinu koja se uvelike protivi ruskoj vlasti otkako je to područje pripojeno Rusiji 2014. godine.

"Svugdje, u svakom gradu, čujem da su većina mobiliziranih krimski Tatari, a znamo da posebno ciljaju naselja s pretežno krimsko-tatarskim stanovništvom", rekao je u telefonskom intervjuu Guardianu aktivist iz te etničke zajednice.

Više pročitajte OVDJE.


10:23 - Ukrajina je u nedavno oslobođenom Izjumu otkrila još dvije masovne grobnice sa stotinama tijela, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je to rekao u razgovoru za CBS kasno u nedjelju, pozvavši pritom i na nove sankcije Rusiji.

„Danas sam dobio još informacija. Pronašli su još dvije masovne grobnice sa stotinama tijela. Govorimo o malom gradu Izjumu“, rekao je Zelenski.

„Sankcije se trebaju nastaviti. One će imati politički, ali i financijski utjecaj“.

Ruske vlasti nisu još komentirale tvrdnju ukrajinskog predsjednika o grobnicama u gradu na sjeveroistoku napadnute države, no Moskva je dosad negirala sve joj pripisane zločine i napade na civile.

Ukrajinske vlasti su nakon oslobađanja Izjuma ranije ovaj mjesec pronašle veliku grobnicu u šumskom dijelu Izjuma te su pokrenule istragu o uzrocima smrti.

Prošli tjedan završile su ekshumaciju tijela 436 ljudi. Čini se da je većina njih umrla nasilnom smrću, a prvi pokazatelji govore da je 30 njih bilo mučeno, objavio je regionalni guverner.


10:05 Ruski oligarh Jevgenij Prigožin, jedan od bliskih suradnika Vladimira Putina, priznao je da je 2014. osnovao zloglasnu paravojnu jedinicu Wagner, javlja ruska državna agencija RIA Novosti.


10:00 U ponedjeljak se, već četvrti dan za redom, u Ukrajini održavaju referendumi o pripajanju četiriju regija Rusiji, iako je SAD upozorio na "katastrofalne posljedice" ukoliko Moskva upotrijebi nuklearno oružje kako bi ih zaštitila.

Dužnosnici regija Luhanska, Donecka, Hersona i Zaporižije nose glasačke kutije od vrata do vrata uz pratnju pripadnika službe sigurnosti, rekao je regionalni guverner Luhanska.

Serhij Gaidai je kazao da se imena stanovnika uklanjaju s popisa ukoliko odbiju glasati ili ako nepropisno glasaju. "Žena hoda ulicom i mikrofonom poziva stanovnike da se odazovu referendumu", dodao je.

"Predstavnici okupiranih snaga idu od vrata do vrata s glasačkim kutijama. I to je tajno glasanje?!", zapitao se Gaidai.

U prva tri dana najvišu izlaznost prijavila je izborna komisija samoproglašene Donecke Narodne Republike (DNR), gdje je glasalo 77,12 posto upisanih, rekao je predsjednik Središnje izborne komisije DNR Vladimir Visocki.

Ruske snage uglavnom kontroliraju teritorij četiriju regija koje predstavljaju oko 15 posto Ukrajine, ili otprilike teritorij veličine Portugala, dok je Krim, anektiran 2014., veličine Belgije. Ruski parlament - Duma - mogao bi formalizirati aneksiju u sljedećih nekoliko dana.

image

Referendum u Mariupolju

-/Afp
image

Referendum u Mariupolju

-/Afp

8:46 Ruski državljanin ustrijelio je lokalnog vojnog zapovjednika nakon što mu je rekao da se ne želi boriti u Ukrajini. Tragični incident dogodio se u sibirskom gradu Ust-Ilimsk u regiji Irkutsk, prenosi Guardian.

Videozapis dramatičnog incidenta prikazuje muškarca, odjevenog u kamuflažnu uniformu, kako puca na vojnog dužnosnika iz neposredne blizine dok drugi vojnici bježe iz prostorije. U izvješćima se navodi da su ispaljena najmanje tri hica.

Zasad nije poznato je li zapovjednik poginuo, o tome postoje proturječna izvješća. Na snimci se vidi kako ga iznose na nosilima.

Lokalni portal Irciti navodi da je u bolnici u kritičnom stanju.

- Nitko ne ide nikamo, rekao je napadač nekoliko trenutaka prije nego što će otvoriti vatru, ispričao je svjedok za Baikal People.

Vojni zapovjednik prije toga je okupio ljude i ‘nespretno‘ ih pokušao nagovoriti da idu u rat.

Na društvenim mrežama napadač je identificiran kao nezaposleni Ruslan Zinin, rođen 1997, koji je rekao da je bolje ići u zatvor nego se boriti u Ukrajini.

Više pročitajte OVDJE.


8:25 Prve skupine mobiliziranih vojnika počele su pristizati u ruske vojne baze, navodi se u najnovijem izvješću britanskog Ministarstva obrane.

Izdani su deseci tisuća poziva za vojnu službu, tvrdi britansko ministarstvo obrane, koje je istaknulo da će Rusija imati administrativnih i logističkih problema da osigura obuku za vojnike.

Tvrde da mnogi mobilizirani vojnici već godinama nisu držali oružje u rukama.

- Nedostatak iskusnih instruktora i brzina kojom je Rusija započela mobilizaciju sugeriraju da će se mnoga svježa lica na bojišnici pojaviti bez minimuma nužne pripreme. Ruske trupe nastavit će se osipati, tvrdi ministarstvo obrane Velike Britanije.


8:05 - Kazahstan, jedan od najbližih saveznika Rusije, neće priznati moguću rusku aneksiju istočnih regija Ukrajine nakon tamošnjih referenduma, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova te srednjoazijske zemlje.

Glasovanje je održano u četiri ukrajinske regije koje uglavnom drže ruske snage, što je početak plana predsjednika Vladimira Putina da pripoji velik dio Ukrajine. Zapad tvrdi da je riječ o kršenju međunarodnog prava koje značajno eskalira rat u zemlji. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom".

"Što se tiče održavanja referenduma... Kazahstan polazi od načela teritorijalne cjelovitosti država, njihove suverene jednakosti i mirnog suživota", rekao je glasnogovornik ministarstva Aibek Smadijarov. Kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokajev više je puta pozivao na rješavanje ukrajinskog sukoba u skladu s poveljom Ujedinjenih naroda.

"Ponovno potvrđujemo našu spremnost pružiti svu moguću pomoć uspostavi političkog dijaloga", rekao je Smadijarov. "Istodobno, naša zemlja smatra da je najvažniji cilj očuvanje stabilnosti, bilo na regionalnoj ili globalnoj razini."


7:30 - Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici djelovat će odlučno ako Rusija upotrijebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan za CBS u nedjelju.

- Komunicirali smo izravno, ali i privatnim putem s najvišim dužnosnicima Kremlja i poručili da će svaka upotreba nuklearnog oružja imati katastrofalne posljedice za Rusiju, da će SAD odgovoriti odlučno. Bili smo vrlo jasno i konkretni što to znači, rekao je.


6:00 - Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski zahvalio je Sjedinjenim Državama na raketnom sustavu NASAMS, koji mogu rušiti zrakoplove. Naime, sustavi su stigli u Ukrajinu i Zelenski se želio javno zahvaliti predsjedniku Joeu Bidenu.

- Zahvaljujem Bidenu na pozitivnoj odluci koja je već donesena u američkom Kongresu, dobili smo NASAMS. To je sustav protuzračne obrane. Ali, vjerujte mi, ovo nije ni izdaleka dovoljno da pokrije objekte civilne infrastrukture poput škola, bolnica, sveučilišta i domova Ukrajinaca, rekao je u intervjuu za CBS News.


U nedjelju su izbili prosvjedi u ruskoj regiji Dagestan zbog protivljenja mobilizaciji, a po društvenim mrežama dijele se video snimke demonstracije u Mahačkali i drugim gradovima.

- Zašto uzimate našu djecu? Tko je koga napao? Rusija je napala Ukrajinu, objašnjava na snimci jedna žena policiji.

Na drugoj snimci iz grada Endireija policija ispaljuje hice u zrak u pokušaju da rastjera okupljeno mnoštvo.

OVD-Info, neovisni ruski promatrač, izvijestio je da je nekoliko ljudi uhićeno, uključujući Murada Muradova, lokalnog novinara koji je izvještavao o prosvjedima.

Također su izvijestili da je diljem Rusije uhićeno više od 2000 ljudi u prosvjedima protiv mobilizacije.

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski odlikovao je mladog vojnika Romana Glombu.

Kako navodi ukrajinski parlament, Glomba ima samo 19 godina, ali je tijekom rata uspio srušiti čak šest ruskih zrakoplova i jedan projektil protuzračnim sustavom Igla. Zelenski mu je uručio odlikovanje ‘Heroj Ukrajine‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:24