PRIRODA

Satelit otkrio 11 dosad nepoznatih kolonija carskih pingvina širom Antarktike

Broj jedinki povećao se na nešto više od pola milijuna: ‘Ovo je uzbudljivo otkriće‘, kaže vodeći autor i geograf iz BAS-a
 Biosphoto/Samuel Blanc

Satelitski snimci otkrili su da na Antarktiku ima gotovo 20% više kolonija carskih pingvina. Znanstvenici su u Britanskom antarktičkom istraživačkom projektu (BAS) koristili satelitske podatke misije Copernicus Sentinel-2 za praćenje pingvina.

Iako su pingvini premali da bi se prikazali na satelitskim snimcima, ogromne mrlje pingvinskog izmeta na ledu - poznate kao gvano - lako su mogu identificirati s rezolucijom od 10 milijuna piksela koju ima misija Copernicus Sentinel-2 u sklopu Europske svemirske agencije. Landsat, koji su dosad koristili, nije imao tako precizne kamere.

Rezultati, objavljeni u časopisu Remote Sensing in Ecology and Conservation 4. kolovoza ove godine, otkrivaju 11 novih kolonija, od kojih su tri prethodno identificirane, ali nikad nisu potvrđene. Ovo otkriće sada proširuje globalni popis pingvina s prijašnjih 53 na 61 koloniju širom cijelog kontinenta.

Peter Fretwell, vodeći autor i geograf iz BAS-a, komentirao je rezultate: “Ovo je uzbudljivo otkriće. Nove satelitske snimke obale Antarktika omogućile su nam pronalazak ovih novih kolonija. I to je dobra vijest. Na žalost, kolonije su male pa se njihovim otkrićem ukupan broj pingvina povećao za samo 5 do 10%, na nešto više od pola milijuna pingvina ili oko 265.500 - 278.500 parova koji mogu rađati mlade”.

U članku u navedenom časopisu navodi se da malen broj pingvina u novim kolonijama da će trebati posebnu pozornost posvetiti broju mladunaca u odnosu na metaboličku stopu (brzina metabolizma koja utječe na količinu hrane koja je neophodna organizmu) tijekom grupiranja čime se pingvini brane od niskih temperatura.

Neke od kolonija postoje u izvanobalnim staništima što je podatak o kojem se dosad nije izvještavalo kad je riječ o carskim pingvinima. Na žalost, većina novih kolonija nalazi se na područjima koja su vrlo ranjiva kad je riječ o utjecaju emisije stakleničkih plinova što sugerira da će smanjenje broja pingvina biti veće nego što se mislilo.

Evo što kaže Hrvatska enciklopedija: “Pingvinke nastanjuju more uz Antarktiku, Novi Zeland, jug Australije, jug Afrike te jug Južne Amerike. Na zapadnoj obali Južne Amerike nalaze se sve do ekvatora, točnije do otočja Galápagos. Razlikuje se 17 vrsta, od kojih su tri ugrožene. Najpoznatiji su predstavnici: galapagoški pingvin (Spheniscus mendiculus), magareći pingvin (S. demersus), kraljevski pingvin (Aptenodytes patagonicus), carski pingvin (A. forsteri) i, najveći, žutouhi pingvin (Eudyptes chrysocome), visok do 115 cm”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:25