MARIJA ZAHAROVA

‘Sasvim sigurno slijedi vojno-tehnička reakcija Rusije na ulazak Finske u NATO. Bit će to iznenađenje‘

"To će biti iznenađenje. Ali, to je na našem Ministarstvu obrane. Odgovarajuća odluka će svakako biti donesena"

Marija Zaharova

 Photo by Russian Foreign Ministry/Sputnik via AFP

- Odgovor Rusije na odluku Finske o pridruživanju NATO-u će definitivno uslijediti i bit će iznenađenje, izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

- To će biti iznenađenje. Ali, to je na našem Ministarstvu obrane. Odgovarajuća odluka će svakako biti donesena uzimajući u obzir čitav niz čimbenika i specifičnosti razvoja članstva Finske u NATO-u. Polazeći od svih parametara, bit će donesena odluka, ali ona prije svega pripada vojsci, enigmatično je odgovorila Zaharova na pitanje o tome kakve to "vojno-tehničke mjere" Rusija namjerava poduzeti protiv Finske.

Prema njezinim riječima koje prenose ruski državni mediji, odabir puta za osiguravanje nacionalne sigurnosti je suvereno pravo svake države, ali to ne bi trebalo ići nauštrb sigurnosti drugih država.

- Naša zemlja će poduzeti kontramjere čiji će se sadržaj, uključujući i vojno-tehničke aspekte, u velikoj mjeri određivati uzimajući u obzir konkretne uvjete članstva Finske u NATO-u, uključujući i razmještanje stranih vojnih baza i sustava udarnog naoružanja na njihovom teritoriju. Bit će manje riječi i više koraka u svojstvu reakcije, izjavila je Zaharova.

Osvrnula se i na odluku finske strane da obustavi saradnju s "Rosatomom" na izgradnji nuklearne elektrane rekavši da je ta odluka "krajnje ispolitizirana" i da je na Helskinki izvršen pritisak iz inozemstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:23