KINA vs. SAD

Sastanak na tajnoj lokaciji razbuktao rat: ‘Dobro znamo što radite, to ćete skupo platiti!‘

‘Jasno smo izrazili svoju zabrinutost oko smrtonosne pomoći. Još ih nismo vidjeli da su prešli tu granicu, ali ne mislimo da su to skinuli s dnevnog reda‘

Antony Blinken i Wang Yi

 Stefani Reynolds/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je kineskog kolegu Wanga Yija da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama bude li Peking pružao materijalnu podršku Rusiji u invaziji na Ukrajinu. Šefovi diplomacija dvije supersile razgovarali su na tajnoj lokaciji u Münchenu, a State Department je potvrdio sastanak, koji je trajao sat vremena.

"Državni tajnik je prilično otvoreno upozorio na posljedice bude li Kina pružala materijalnu pomoć Rusiji ili joj pomagala u izbjegavanju sankcija", rekao je visoki dužnosnik State Departmenta koji je želio ostati neimenovan. Dodao je da Kina pokušava sjediti na dvije stolice tvrdeći da želi pridonijeti miru i stabilnosti, ali istovremeno poduzima "zabrinjavajuće korake s namjerom da podrži rusku invaziju na Ukrajinu."

Prema informacijama koje su procurile u javnost, Blinken je pozvao Kinu da prestane pomagati Rusiji u izbjegavanju sankcija. Kineska trgovina s Rusijom raste i ona kupuje rusku naftu, ali vjerojatno ispod gornje granice od 60 američkih dolara po barelu koju su nametnule EU i skupina država G7. Međutim, Amerikanci vjeruju da bi Peking mogao razmotriti slanje smrtonosnog oružja Moskvi. "Jasno smo izrazili svoju zabrinutost oko smrtonosne pomoći. Još ih nismo vidjeli da su prešli tu granicu, ali ne mislimo da su to skinuli s dnevnog reda", rekao je jedan izvor za NBC News, koji je precizirao da misli na oružanu pomoć. To je ubrzo potvrdio i Anthony Blinken: "Vrlo smo zabrinuti što Kina razmatra pružanje smrtonosne potpore Rusiji u njezinoj agresiji na Ukrajinu i jasno sam rekao da će to imati ozbiljne posljedice u našim odnosima, o čemu je predsjednik Biden također razgovarao izravno s predsjednikom Xijem u nekoliko navrata", rekao je šef američkog State Departmenta.

Kineski mirovni plan

Upozorenja SAD-a o namjerama Kine dolaze u kontekstu kineskog prijedloga da se otkrije mirovni plan za Ukrajinu u govoru kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koji se podudara s godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Wang je otkrio namjeru pokretanja plana u svom govoru na sigurnosnoj konferenciji u subotu te je informirao čelnike Francuske, Njemačke i Italije o namjerama Kine, vjerojatno u pokušaju da zabije klin između država EU i SAD-a, kako je napomenuo Politico. Čini se da su europski diplomati upoznati s planovima također bili skeptični u pogledu vrijednosti širokog izricanja nejasnih načela, postavljajući pitanje je li Kina doista spremna distancirati se od svog bliskog partnera Rusije.

image

Antony Blinken

Clodagh Kilcoyne/Afp

No, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozdravila je svaki pokušaj Kine da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu, rekavši novinarima da je "intenzivno razgovarala" s Wangom tijekom bilateralnog sastanka u petak o tome "što znači pravedan mir: ne nagraditi napadača, agresora, ali braneći međunarodno pravo i one koji su napadnuti". Mnogi u Münchenu ipak su bili oprezni u vezi s najavljenim kineskim planom. Jedan od razloga za zabrinutost Europe je to što bi kineski mirovni plan mogao potkopati napore Ujedinjenih naroda da prikupe potporu za rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, a koja će biti na dnevnom redu Opće skupštine UN-a sljedeći tjedan.

Tajvan - druga priča

Dok Kina želi razgovarati o miru u Ukrajini, nevoljko će to učiniti u slučaju koji joj je bliži - Tajvanu. Kada je Wolfgang Ischinger, iskusni njemački diplomat, na minhenskoj konferenciji upitao Yi Wanga može li uvjeriti publiku da Peking ne planira vojnu eskalaciju protiv Tajvana, kineski izaslanik bio je rezolutan. "Dopustite mi da uvjerim publiku da je Tajvan dio kineskog teritorija. To nikada nije bila država i nikada neće biti država u budućnosti", rekao je Wang.

Zabrinutost oko Tajvana čula se i u govoru glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je rekao da "ono što se danas događa u Europi moglo bi se sutra dogoditi u Aziji" pa sugestivno dodao kako "ne bismo trebali činiti iste pogreške s Kinom i drugim autoritarnim režimima." Tajvan je i dalje u izvanrednoj situaciji i pokušava pogoditi sljedeći potez Kine. Ni oko toga vijesti iz Münchena nisu bile umirujuće.

image

Antony Blinken

Petr David Josek/Afp

U trenucima dok su razgovarali Blinken i Wang, Financial Times je objavio da će Bijela kuća sljedeći tjedan održati tajne razgovore s tajvanskim ministrom vanjskih poslova Josephom Wuom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Wellingtonom Kooom u sklopu posebnog diplomatskog dijaloga koji treba ostati privatan kako bi se izbjeglo izazivanje ljutite reakcije Kine. Pet osoba upoznatih s tajnim razgovorima - poznatima kao "posebni kanal" - rekli su da će Wu i Koo voditi delegaciju. Nakon što stignu tijekom vikenda, tajvanski će se tim sljedeći tjedan sastati s Jonom Finerom, zamjenikom američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, a izgleda da će i Wendy Sherman, zamjenica državnog tajnika, također sudjelovati na sastancima.

Kina se protivi posjetima američkih dužnosnika Tajvanu i putovanjima tajvanskih političara u Ameriku, osobito kada su u službenom svojstvu. Zbog toga će se spomenuti sastanak održati u sjedištu Američkog instituta za Tajvan (AIT). AIT je privatna organizacija osnovana prema zakonu o odnosima s Tajvanom i služi za održavanje neslužbenih odnosa Amerikanaca s Tajvanom. Laura Rosenberger, najviša dužnosnica Vijeća za nacionalnu sigurnost, sprema se napustiti svoj položaj u Bijeloj kući kako bi postala voditeljica AIT-a u SAD-u, što pokazuje koliko su čvrsto povezani američka vlada i ovaj institut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:46