BILATERALNA PITANJA

Sastali se saudijski princ i Blinken: ‘Razgovor je bio otvoren i iskren, prepoznali smo i u čemu se razlikujemo‘

Razgovarali smo o potencijalu za normalizaciju odnosa s Izraelom i dogovorili nastavak dijaloga o tom pitanju, kaže američki dužnosnik

Antony Blinken i Mohammed bin Salman

 Amer Hilabi/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken imao je u srijedu "otvoren i iskren" razgovor sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom o nizu bilateralnih pitanja, rekao je američki dužnosnik.

Najviši američki diplomat stigao je kasno u utorak u Saudijsku Arabiju u dugoočekivani posjet usred zategnutih veza zbog produbljivanja neslaganja o svemu, od politike prema Iranu do pitanja regionalne sigurnosti, cijena nafte i ljudskih prava.

Blinken i saudijski prijestolonasljednik sastali su se na sat i 40 minuta, rekao je američki dužnosnik. Razgovarali su o Izraelu, sukobu u Jemenu, nemirima u Sudanu i pitanjima ljudskih prava.

"Postojao je dobar stupanj konvergencije u potencijalnim inicijativama u kojima dijelimo iste interese, ali smo također prepoznali u čemu se razlikujemo", rekao je američki dužnosnik.

Očekivalo se da će dobrim dijelom rasprave dominirati moguća normalizacija veza Saudijske Arabije i Izraela, iako su dužnosnici umanjili vjerojatnost bilo kakvog skorog i većeg napretka po tom pitanju.

"Razgovarali su o potencijalu za normalizaciju odnosa s Izraelom i dogovorili nastavak dijaloga o tom pitanju", rekao je kratko američki dužnosnik.

Saudijska Arabija, moćna država na Bliskom istoku i dom dva najsvetija islamska svetišta, dala je svoj blagoslov zaljevskim susjedima Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu da uspostave odnose s Izraelom 2020. godine pod američkom administracijom tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Rijad nije slijedio taj primjer, ali je u travnju obnovio veze s Iranom, regionalnim rivalom i najvećim neprijateljem Izraela.

Razvoj civilnog nuklearnog programa jedan je od uvjeta Rijada za normalizaciju veza s Izraelom, rekao je izvor upoznat s razgovorima, čime je potvrdio napis New York Timesa iz ožujka. Saudijski ili američki dužnosnici nisu to javno potvrdili.

Dva dana nakon Blinkenova posjeta, Rijad će biti domaćin velike arapsko-kineske investicijske konferencije.

Jonathan Fulton, nerezidentni viši suradnik Atlantskog vijeća, rekao je da će Kina pomoći Saudijcima u sektorima u kojima Sjedinjene Države neće, ali da Rijad s Pekingom nema istu dubinu odnosa kao s Washingtonom.

"U ovom trenutku ja bih i dalje karakterizirao američko-saudijske odnose kao strateške, a kinesko-saudijske kao transakcijske", rekao je Fulton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:54