CARLA BRUNI RODILA KĆER

Sarkozy sretan zbog bebe, ali to mu neće vratiti glasove

Francuski predsjednik tvrdi da je rođenje djeteta prije svega njegova privatna sreća, ali...

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy iznimno je sretan zbog rođenja kćeri, a “sreća je još veća jer je privatna”, rekao je.

Dan nakon što je prva dama Carla Bruni rodila kćer, za koju su talijanski mediji jučer spekulirali da će se zvati Dahlia, Sarkozy, koji je u srijedu odbio komentirati dolazak prinove, oduševio se kada su mu radnici tijekom posjeta tvornici u regiji Mayenne poklonili darove: podbradnik za dijete, knjigu za Carlu i sadnicu hrasta.

- O, to je vrlo lijepo od vas, vrlo pažljivo. One su uistinu dobro - rekao je Sarkozy, no na pitanje kako će se beba zvati, odgovorio je: - Zadovoljstvo da to otkrije ostavit ćemo mami.

Iznimno omražen

Sarkozy je jučer sa suprugom i kćeri proveo 40-ak minuta u pariškom rodilištu, nakon što je u srijedu propustio porod - s Carlom je nakon što je s trudovima primljena u bolnicu proveo samo 20 minuta, a potom je izjurio kako bi uhvatio avion za Frankfurt, gdje su ga čekali njemačka kancelarka Angela Merkel i pregovori o krizi u eurozoni. Vratio se oko 23 sata, tri sata nakon što je Carla rodila.

Djevojčica je prvo dijete rođeno francuskom šefu države u 155 godina, otkako je carica Eugénie de Montijo rodila sina Napoleonu III., i prvo dijete rođeno aktualnom francuskom predsjedniku u povijesti.

Sedam mjeseci prije predsjedničkih izbora, Sarkozyju bi koristilo kada bi mu, kao političarima u nekim drugim državama, rođenje djeteta moglo donijeti val oduševljenja u narodu i novu popularnost. Primjerice u Britaniji, rođenje sina Lea premijeru Tonyju Blairu pomoglo je na izborima 2002., a kad se lani Davidu Cameronu tijekom godišnjeg odmora rodila kći, cijela je nacija oduševljeno pratila njegove prve izjave, zajedničke fotografije, premijerov roditeljski dopust, a odabir imena djeteta tretiralo se poput stvari od iznimne državne važnosti. No, u Sarkozyjevom se slučaju ne očekuje da će mu novorođenče biti od velike pomoći, štoviše, njegova se sadašnja nepopularnost - tako omraženog predsjednika nije bilo nakon Drugog svjetskog rata - dijelom i pripisuje tome što je na zgražanje Francuza miješao javan i privatan život.

Glamurozno udvaranje

Sarkozy je bio prvi francuski predsjednik koji se razveo tijekom svog mandata, a uskoro je postao i prvi koji se oženio. Kada mu se 2007. raspao drugi brak sa Cécilijom Ciganer-Albéniz i kada je potom “prohodao” s glamuroznom Carlom, iza koje je već bila manekenska i pjevačka karijera, Francuze je iritiralo njihovo udvaranje pred očima javnosti. Par se fotografirao s djecom na odmoru u inozemstvu, što je pridonijelo Sarkozyjevoj reputaciji da se razmeće i druži sa superbogatašima i da nije u doticaju s time kako žive obični Francuzi.

Kada je Carla ostala trudna Sarkozy je stoga bio vrlo diskretan i tek je rijetko o tome govorio u javnosti, pa je i Elizejska palača odbijala potvrditi da je predsjednik dobio dijete, tvrdeći da je riječ o privatnoj stvari.

Nemilosrdne ankete

Slično su se jučer ponašali i francuski mediji. Ljevičarski Libération rođenje djevojčice spomenuo je samo u kratkoj vijesti na 14. stranici, a ni drugim novinama to nije bila vijest dana.

Carla Bruni sama je tijekom trudnoće tvrdila da će “učiniti sve da zaštiti ovo dijete” i da nikad neće dopustiti da se fotografije djeteta pojave u javnosti, ali je zato o tome neprestano davala intervjue. U jednom je, na pitanje o tome hoće li pomagati suprugu na izborima, rekla:

- Ja ne sudjelujem u kampanjama.

Sarkozyju sada ankete predviđaju ponižavajući poraz od socijalističkog kandidata Francoisa Hollandea - prema posljednjoj, provedenoj doduše prije rođenja bebe, u drugom bi krugu Hollande dobio 62, a Sarkozy 38 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:37