KULTURNE NOĆI U ELIZEJSKOJ PALAČI

Sarkozy je Stallonea zamijenio Sartreom, Fellinijem i Balzacom

Citirajući knjige i filmove, Sarkozy pokušava impresionirati sve oko sebe

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bacio se svom snagom na gledanje filmova velikih svjetskih redatelja i čitanje francuskih klasika u pokušaju da poboljša svoj imidž, objavio je britanski Telegrap h.

Kako ističu izvori tog dnevnika, predsjednik u društvu supruge Carle Bruni večeri provodi “konzumirajući kulturu na sustavan i gotovo opsesivan način”.

U maratonskim filmskim večerima Sarkozy je, kažu, odgledao 15 filmova Alfreda Hitchcocka, a “progutao” je i Roberta Rossellinija, Franka Capru, Ernsta Lubitscha te Federica Fellinija i Stanleyja Kubricka.

Vikend s Maupassantom

Svemu je, tvrde, kumovala njegova supruga poliglot koja mu je za domaću zadaću zadala i djela francuskih književnih velikana. Sarkozy je navodno za jedan vikend pročitao šest Maupassantovih djela, a kad god može, “usavršava znanje” o Stendhalu, Balzacu i drugim klasicima.

U želji da se riješi imidža obožavatelja Sylvestera Stallonea i “lakih” djela francuske televizije i kinematografije, Sarkozy, navodi Telegraph, u intervjuima odnedavno “usputno” citira Celinea i Jean-Paula Sartrea.

Nagla transformacija potaknula je debatu o tome je li pod utjecajem supruge doživio prosvjećenje ili je riječ o prikupljanju izbornih bodova. Popularnost mu je nakon dugo vremena porasla, a vjeruje se da je i tu prste imala Carla, odnosno činjenica da par očekuje prinovu. O čemu god je riječ, Sarkozy sada priređuje kulturne večeri u Elizejskoj palači i pokušava novopronađenom ljubavlju za književnost i film impresionirati goste.

Nemoguća promjena?

Franz-Olivier Giesbert, urednik jednog magazina, izjavio je kako ga je predsjednik nedavno ostavio bez teksta citirajući duge odjeljke iz Maupassantovih i Racineovih djela.

- Naročito ga zanima psihologija likova iz djela, a o njima govori kao da su stvarni junaci - ustvrdio je jedan gost Sarkozyjevih.

No, mnogi su skeptični jer smatraju da je takva transformacija nemoguća.

- Kad su posrijedi kulturne stvari, uvjeren sam da je takva metamorfoza neiskrena. Ne možete sa ‘Spašavanja vojnika Ryana’ prijeći na Dreyera (danskog redatelja Carla Theodora) - rekao je francuski novinar Jerome Garcin. Redatelj i pisac Yann Moix izrazio je više vjere u Sarkozyja. On smatra da je Carla “pogurnula bicikl, a Sarkozy sada sam uživa pedalirajući”. No, ipak dodaje da se predsjednik voli hvaliti svojim znanjem i zapravo ga ne zanima mišljenje njegovih gostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:31