NEUČINKOVITE MJERE

Sankcije nisu slomile Putinovu ratnu mašineriju, razmišlja se o promjeni smjera: ‘Nije dovoljno kazniti samo Rusiju‘

Kako je međunarodna cijena nafte rasla, Rusija je imala povećane prihode od prodaje nafte i prirodnog plina

Vladimir Putin i Xi Jinping

 Sergei Bobylyov/Afp

Posljednje američke sankcije Rusiji nazvane "opsežnom akcijom", a ciljaju ruske dužnosnike, zastupnike, članove obitelji i poduzeća, neće osobito naškoditi financiranju Putinove ratne mašinerije. Poduzete mjere, koje uključuju guvernerku središnje banke Elviru Nabiullinu i Aleksandra Novaka, zamjenika premijera i ključnu osobu u ruskom energetskom sektoru, ocjenjuju analitičari, imat će malo praktičnog učinka na prihode od nafte i plina, najvažnije za održivost ruskog gospodarstva.

"Ne mislim da će sankcioniranje guvernerke Nabiulline, samo po sebi, napraviti veliku razliku. Mislim da je to više simbolično", rekla je Rachel Ziemba, suradnica Centra za novu američku sigurnost. Kako piše Bloomberg, ona ključnim smatra ograničavanje cijena i događanja na energetskim tržištima.

Američka ministrica financija Janet Yellen, međutim, smatra da bi potezi od petka trebali "dodatno oslabiti već degradirani ruski vojnoindustrijski kompleks" te da SAD cilja na "financijsku arhitekturu" Rusije kako bi ograničio njezinu sposobnost da podupre svoje gospodarstvo. No, onima koji nisu Amerikanci Ministarstvo financija će i dalje dopuštati da kupuju rusku naftu i plin, što kritičari američkog odgovora navode kao veliku slabost u režimu sankcija. Mnoštvo dosadašnjih sankcija nije bitno utjecalo na tijek rata u Ukrajini, niti je umanjilo Putinovu odlučnost da ga nastavi unatoč ponovljenim neuspjesima.

"Došlo je do paradoksa u ovim sankcijama", rekao je senator Bill Cassidy, republikanac iz Louisiane, u intervjuu za Bloomberg televiziju. "Kako je međunarodna cijena nafte rasla, Rusija je imala povećane prihode od prodaje nafte i prirodnog plina," rekao je. Stanje na terenu, ocjenjuje se, ne može promijeniti slanje signala zemljama koje bi mogle biti sklone poduprijeti rusku vlade i surađivati s njezinim ključnim financijskim dužnosnicima.

Onima koji bi podržali rusku aneksiju ukrajinskog teritorija američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan uputio je upozorenje da mogu i sami biti podvrgnuti američkim sankcijama. No, Daniel Tannebaum, bivši dužnosnik Ministarstva financija koji je partner u Oliver Wymanu smatra da prijetnje nisu dovoljne, već da je za dodatnu izolaciju Rusije potrebno ozbiljno razmotriti uvođenje sekundarnih sankcija.

"Sekundarne sankcije prisiljavaju zemlje da biraju između poslovanja s metom sankcija ili onima koji uvode sankcije. U ovom slučaju, mogli biste izdvojiti transakcije povezane s energijom, poljoprivredom, hranom i lijekovima, ali šire zabraniti dodatnu sektorsku trgovinu", kazao je Tannebaum.

Dva američka senatora, Chris Van Hollen, demokrat iz Marylanda, i Pat Toomey, republikanac iz Pennsylvanije, predstavili su zakon kojim bi se nametnule sekundarne sankcije zemljama poput Indije i Kine, koje kupuju rusku naftu po cijenama iznad gornje granice. Raniji prijedlog o nametanju gornje granice cijene ruske nafte podrazumijeva da protok nafte ide iz zemlje do kupaca u zemljama u razvoju pod uvjetom da osiguravatelji i financijske tvrtke potvrde da se prodaje ispod unaprijed postavljene granice.

Američko Ministarstvo financija do sada je izbjegavalo koristiti sekundarne sankcije za provođenje gornje granice iz straha da bi mjere od Zapada udaljile važne saveznike poput Indije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:42