SVE JE U PLAMENU

Samostan i nekoliko sela okruženi vatrom na grčkom otoku Eubeji: ‘Gušimo se od dima‘

Dvanaest sela i zaselaka kojima prijeti vatra evakuirani su, a tri redovnika u samostanu Svetog Davida blizu Roviesa odbili su otići
 STR/Eurokinissi/AFP

Samostan i desetak sela bili su u srijedu poslijepodne okruženi vatrom na otoku Eubeji, 200 km od Atene i čini se da je požar izvan kontrole, rekli su vatrogasci koji sudjeluju u gašenju.

Dvanaest sela i zaselaka kojima prijeti vatra evakuirani su, a tri redovnika u samostanu Svetog Davida blizu Roviesa, na sjeveru Eubeje, odbili su otići, pišu tamošnja glasila, što su potvrdili vatrogasci na Eubeji.

"Plamen koji okružuje samostan diže se uvis 30 do 40 metara. Gušimo se od dima", rekao je redovnik u telefonskom razgovoru s grčkom novinskom agencijom ANA-om.

Zamjenik načelnika susjednog sela, Argyris Liaskos, izrazio je na televizijskoj mreži Skai žaljenje zbog toga što "nema pomoći iz zraka u gašenju požara".

"Izgorjelo je najmanje 150 kuća", rekao je.

Zbog iznimno visokih temperatura u Grčkoj je u srijedu buknulo četrdesetak požara, pa tako i na Eubeji, na kojoj su trojica vatrogasaca lakše ozlijeđena.

Požar se zapalio i blizu sela Olimpije, ali arheološko nalazište iz antičkog doba nije ugroženo, rekli su vatrogasci.

U gašenju sudjeluje stotinjak vatrogasaca uz pomoć triju helikoptera i dvaju protupožarnih zrakoplova, dodaje isti izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:33