SKUP U INDONEZIJI

Samit u Džakarti: Srbija popisala Ugovor o prijateljstvu i suradnji s ASEAN-om

Šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio to kao ‘događaj od velikog značaja za daljnje unaprjeđenje suradnje‘

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i ministrica vanjskih poslova Indonezije Retno Marsudi

 Bay Ismoyo/Afp

Srbija je u ponedjeljak na 43. samitu Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti potpisala dokument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i suradnji u jugoistočnoj Aziji, objavilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Potpisujući dokument na ceremoniji u glavnom gradu Indonezije, šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio to kao "događaj od velikog značaja za daljnje unaprjeđenje suradnje s prijateljskim zemljama".

Rekao je da potpisivanje ovog ugovora ne utječe na europske integracije Srbije i da nije u suprotnosti s tim ciljem.

"Želimo biti članica Europske unije i pristupanje ugovoru nije u suprotnoosti s tim. Mi nismo država koja je članica (ASEAN-a) već pristupamo ugovoru kao što su to učinile mnogo veće zemlje”, rekao je Dačić srpskim novinarima u glavnom gradu Indonezije.

On je podsjetio da je Srbija kao jedan od prioriteta u prethodnom razdoblju postavila i pristupanje raznim regionalnim inicijativama, a da je jedna od takvih inicijativa i Ugovor o prijateljstvu i suradnji sa zemljama jugoistočne Azije.

Istaknuo je da su načela kojih se Srbija držala svih ovih godina i načela članica ASEAN-a, a to su "uzajamno poštivanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemiješanja u unutarnje stvari drugih država, prevladavanje svih razlika mirnim putem".

Države članice ASEAN-au srpnju ove godine jednoglasno su odobrile pristupni zahtjev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i suradnji u jugoistočnoj Aziji.

Članice te organizacije su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej i Mjanmar.

Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za tješnji dijalog, suradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promoviranju suradnje u ekonomskim, socijalnim i kulturnim područjima Srbije s tim blokom, ocijjio je srbijanski MVP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:43