NEONACISTIČKA STRANKA

SAMARASOV OBRAČUN SA ZLATNOM ZOROM 'Neću dopustiti da uništite demokraciju'

 AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Grčki premijer Antonis Samaras poručio je kako neće dopustiti da neonacistička stranka Zlatna zora "uništi demokraciju" u njegovoj zemlji, nakon što je simpatizer te stranke ubio antifašističkog glazbenika i aktivista.

Istodobno, potpredsjednik vlade Evangelos Venizelos izjavio je da ta stranka mora biti tretirana kao "kriminalistička organizacija" jer je njezin jedini prioritet i program "nasilje".

Ogorčenje javnosti jučerašnjim ubojstvom 34-ogodišnjeg repera Pavlosa Fyssasa, koji je u predgrađu Atene Keratsiniju izboden na smrt, sve je jače, a antifašističke i ljevičarske udruge prosvjedovale su sinoć u svim većim gradovima te najavile nove prosvjede za večeras. Grčki sindikati trenutačno su u dvodnevnom štrajku zbog rezova grčke vlade, a njihova okupljanja također su prešla u prosvjede zbog smrti antifašističkog aktivista.

Ubojica repera je priznao zločin, a mediji su objavili njegovu sliku na kojoj se grli s jednim od čelnika Zlatne zore na stranačkom okupljanju. Iz te parlamentarne stranke, međutim, demantiraju bilo kakvu povezanost s ubojstvom, kojeg su osudili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:03