RAT SUPRUGA

Samantha, Sarah i Miriam: Charliejevi anđeli britanskih izbora

Supruge glavnih britanskih kandidata u američkoj su se maniri dale u boj za neodlučene glasove i nadaju se da će pomoći svojim supruzima
 Reuters

LONDON - Britanski mediji već su ih prozvali Charliejevim anđelima i budno prate što su novo smislile u želji da pomognu kampanjama svojih supruga. Odnosno što su smislili voditelji stranačkih stožera vrlo izjednačene i zaista neizvjesne izborne utakmice u Velikoj Britaniji.

Atipična utakmica

Izborna utrka na Otoku ove godine nije atipična samo po tome što prvi put u povijesti vođe glavnih stranaka sudjeluju u televizijskim sučeljavanjima i što se bitka vodi između triju stranaka. Glavni kandidati su se, nakon stoljeća tradicionalne i pomalo uštogljene britanske visoke politike, vidljivo amerikanizirali i odlučili zaigrati na kartu privatnog života. Njihove supruge bitan su dio kampanja. Uzor su im nesumnjivo američka prva dama Michelle Obama i francuska Carla Bruni Sarkozy. U uzavrelom ratu za Downing Street 10 koristi se sva raspoloživa municija.

Twitter i poziranje

Samantha Cameron, supruga šefa konzervativaca Davida, pozira sa šalicom čaja i fotografijama svoje djece u pozadini te najavljuje posjet klubu mladeži. Sarah Brown, žena šefa laburista Gordona, objavljuje svoja kretanja i razmišljanja na Twitteru i priprema rad o zdravim i politički korektnim proizvodima smješkajući se u vrtu premijerske rezidencije. Liberalna demokratkinja Miriam Gonzalez Durantez, supruga Nicka Clegga, ima drugačiju pristup: u izjavama za medije ističe da nema vremena za kampanju jer “mora raditi poput većine Britanaca”. Možda se jedino priključi za vikend, “ako joj to dozvole djeca”.

- Supruge stranačkih vođa i prije su znale privući pažnju medija, no interes nikada nije dosegao ovakvu razinu - kaže Sandra Howard, supruga bivšeg šefa konzervativaca Michaela Howarda. Tome pridonosi činjenica da su sve vrlo uspješne i same po sebi zanimljive, no tri gospođe medije najviše izazivaju same.

Sarah u crvenom

Sarah Brown je napravila odličan posao kad se nedavno pojavila u haljini tigrastog uzorka i u cijenom vrlo pristupačnim štiklama, naravno u crvenoj laburističkoj boji. Samanthu Cameron, bivšu studenticu likovne akademije, eto baš sada je uhvatila želja za slikanjem na otvorenom. Vodenim bojama slika pejzaže. Miriam Gonzalez (inače Španjolka) isprobava grudnjake u dućanu s donjim rubljem. Preko vikenda je, doznaje se, uspjela nagovoriti svog supruga da zaboravi na kampanju svog života i provede vrijeme s trojicom sinova (što je vrlo jak predizborni potez).





Zločesti mediji

Zločesti dio britanskih medija poručuje im da se radije pozabave viškom šminke na njihovim supruzima koja se primjećuje na televiziji. Gospođi Brown predlažu da napravi nešto sa smiješkom svog supruga koji plaši vrtićku djecu. Gospođi Cameron da malo smiri svoj “novopronađeni interes” za siromašne i one koji se nisu rodili okruženi ponijima i privilegijima. Njezin vrlo “posh” suprug išao je na prestižni Eton College. “Ne možemo više podnijeti vašu veliku društvenu angažiranost i namještene izjave o malim manama vaših supruga!” kažu komentatori (kao da bi one stvarno bilo što rekle o velikim manama).

Možda se još najbolje snašla Cleggova supruga koja najmanje iskače iz novina. Ipak, gospođa u najvećoj sjeni, navodno odvjetnička faca, nosi hlače u obitelji, to je svima jasno, a nekima se to baš i ne sviđa.

Cherie Blair, supruga bivšeg premijera Tonyja Blaira, bila je prva koja je u Velikoj Britaniji napravila pomak od tradicije - radila je i imala stavove o različitim pitanjima koje se nije libila iznositi u javnosti. Supruge aktualnih kandidata otvorene su prema medijima, pričaju o svojim karijerama i u prvi plan stavljaju svoju osobnost.

Sarah Brown (46) stručnjakinja je za odnose s javnošću. Održavala je govore na konferencijama, što se smatralo prilično neuobičajenim, i oduvijek igrala aktivnu ulogu u suprugovoj karijeri.

Thatcherov moto

Gospođa Cameron svojedobno je izjavila da će preuzeti moto koji je imao suprug legendarne Željezne Lady, bivše premijerke Margareth Thatcher. “Uvijek prisutan, nikad tu”, karakteristično je bilo za Denisa Thatchera. Dugo se toga držala.

‘Ne zna se odjenuti’

Kad su ankete polovicom ožujka počele pokazivati da se laburisti vraćaju u igru i smanjuju svoje zaostajanje za konzervativcima, tadašnji favorit Cameron odlučio je zaigrati na svoju trudnu suprugu. Nekoliko dana poslije ona je dala intervju u kojem je otkrila detalje o svom suprugu koje je stranka imala pripremljene i podijelila novinarima. Samantha je progovorila o svom odnosu s “Daveom”, kakav je kao otac, a uključila je i neke suprugove manje laskave navike, baš poput Michelle Obama, koju je kopirala i supruga Gordona Browna.

- Ne zna se sam odjenuti. Cijelo vrijeme mijenja TV kanale. Moram biti oštra ako želim da se skine s telefona ili Blackberryja - izjavila je gđa Cameron. Unatoč gorljivom angažmanu, prema mišljenju analitičara, faktor supruga teško će imati utjecaja na rezultate. No, kako mudro ističe gđa Howard, on nije nevažan. Možda neće biti presudan na izborima, no nespretna supruga mogla bi potencijalno pokvariti izglede suprugu. - Sve što im se mora dogoditi jest da im izleti neka mala glupost - kaže Howard. A za to tri kandidatkinje imaju vremena do 6. svibnja.

Gđa Clegg slomila je lakat u špeceraju

Supruga Nicka Clegga, šefa britanskih Liberalnih demokrata, pojavila se prije nekoliko dana u javnosti s lijevom rukom u marami nakon što je slomila lakat. Miriam Gonzalez Durantez (42), atraktivna Španjolka, nespretno je pala u subotu dok je bila u kupnji i slomila lakat, objavio je Cleggov stožer.

Srećom, supruga Nicka Clegga je dešnjakinja, rekli su, pa je ozljeda neće previše onemogućiti. No, neki mediji smatraju da su PR stručnjaci ozljedu odlučili okrenuti Cleggu u korist i objavili priču o nespretnom padu u subotnjoj kupnji namirnica kako bi pokazali da su oni tipična britanska obitelj koja živi kao većina običnih Britanaca. Osim što je Miriam zapravo Španjolka.

Naime, Liberalni demokrati iznenadili su velikim skokom u podršci javnosti u anketama nakon što je Clegg u prvoj debati pomeo Camerona i Browna.

Stoga su stranački stratezi zaključili kako treba iskoristiti svaku mogućnost da se dodatno mobilizira javnost za podršku stranci. Gospodin i gospođa Clegg stoga su prošli vikend proveli s trojicom sinova koje je vulkanski oblak s Islanda zatočio na odmoru u Španjolskoj.

Antonio (8), Alberto (5) i Miguel (1) bili su za to vrijeme s bakom i djedom, a zatim su sretno doputovali kući u Veliku Britaniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 00:07