KRAJ VRSTE

SADA JE SVE JASNO - CIJELA JEDNA ŽIVOTINJSKA VRSTA JE IZUMRLA! Iz kenijskog rezervata objavili tužnu vijest: 'Uspavali smo Sudana, nismo imali izbora'

 Daniel Schneider Twitter

Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga je umro, objavili su iz kenijskog rezervata u kojem je nesretni Sudan živio posljednje godine svog života. On je bio jedan od tri nosoroga te vrste na svijetu, ali druge dvije su ženke tako da je o njemu ovisio opstanak vrste. Nažalost, zbog godina razmnožavanje nije bilo moguće tako da se danas sa sigurnošću može reći da će cijela jedna životinjska vrsta izumrijeti.

Iz rezervata Pejeta Conservancy u priopćenju su naveli da je donesena odluka da se eutanazira 45-godišnji nosorog zbog velikog pogoršanja njegovog stanja. Sudanu se zdravlje pogoršala isključivo zbog njegovih godina, mišići i kosti su mu bili preslabi, što je uzrokovalo i rane na njegovoj koži. Posljednja dva tjedna samo je ležao i nije se mogao uopće osloniti na svoje noge. Pogotovo je bio problem s desnom prednjom nogom na kojoj je bila vidljiva duboka rana.

- U posljednja 24 sata situacija je bila kritična. Nije se mogao pomaknuti i bilo je vidljivo da je patio. Doveli smo najbolji mogući veterinarski tim, ali oni su samo zaključili da ga treba uspavati.

Sudan je dobar dio života proveo u Češkoj u zoološkom vrtu, ali kada je postalo jasno da je on posljednja nada za opstanak svoje vrste, prebačen je u Keniju gdje je živio s dvije ženke Najin (27) i Fatu (17). Bijele nosoroge 24 sata dnevno štitili su vojnici.

Ljudi koji su se brinuli o njemu pokušali su prikupiti novac koji bi se utrošio u istraživanje metoda razmnožavanja, uključujući in vitro oplodnje, ali čini se da od toga neće biti ništa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 02:52