ODMAZDA

SAD u stanju pripravnosti, napad Irana na Izrael je stvarna prijetnja, stiglo priopćenje iz Bijele kuće: ‘Branit ćemo ih‘

Izrael u međuvremenu napeto iščekuje napad Irana ili iranskih posredničkih militantnih skupina

Joe Biden

 Andrew Caballero-reynolds/Afp

Navodno neizbježan napad Irana na Izrael je stvarna i uvjerljiva prijetnja, priopćila je u petak Bijela kuća i ponovila da SAD svoju predanost obrani Izraela uzima ozbiljno.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Kirby je dodao da SAD, u svijetlu prijetnje iz Teherana, propituje snagu i spremnost vlastitih vojnih snaga u regiji te da vrlo pomno prati razvoj situacije.

Američki dužnosnici u četvrtak su za katarsku televizijsku kuću Al Jazeeru potvrdili da bi SAD mogao intervenirati kako bi pomogao Izraelu da se obrani od iranskog raketnog napada.

Izrael, u međuvremenu, napeto iščekuje napad Irana ili iranskih posredničkih militantnih skupina s obzirom na znakove moguće odmazde za napad na iransko veleposlanstvo u Damasku u kojem je ubijen visoki iranski zapovjednik, pripadnik Iranske nacionalne garde (IRCG).

Neke zemlje, uključujući Indiju, Francusku i Rusiju, upozorile su svoje građane da ne putuju u regiju u kojoj već sedam mjeseci traje rat između Izraela i Hamasa.

Izraelska vojska je u četvrtak objavila da nije izdala nikakve nove upute civilima, ali da su njegove snage na visokom stupnju pripravnosti i spremne za sve scenarije.

Izrael nije preuzeo odgovornost za zračni napad 1. travnja u kojem je ubijen general bojnik Mohamed Reza Zahedi, ali ajatolah Ali Hamenei je krivicu pripisao Izraelu i poručio da zbog toga "mora biti kažnjen i da će biti kažnjen".

"Za Iran će biti vrlo teško neuzvratiti", rekao je Raz Zimmt s Izraelskog instituta za studije nacionalne sigurnosti.

"I dalje vjerujem da Iran ne želi ući u puni, direktni vojni sukob s Izraelom, a zasigurno ne sa SAD-om, ali mora nešto učiniti", ocijenio je Zimmt.

Kako Iran na napad u Damasku gleda kao na napad na vlastiti teritorij, Zimmt smatra da je direktan napad na izraelsko tlo Irana, a ne njegovih skupina poput libanonskog Hezbolaha, stvarna mogućnost.

Također vjeruje da ne treba isključiti rizik izraelske odmazde na sami Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:23