RUSIJA I UKRAJINA

SAD spreman na razgovore s Rusijom o ograničavanju broja vojnika i raketa

Stajališta iz dva dokumenta, predanih Moskvi 26. siječnja, odgovaraju javnim izjavama američkih i savezničkih dužnosnika.

Vojnici na ukrajinsko-ruskoj granici

 Afp

Washington je spreman razgovarati o obećanju da neće raspoređivati vojnike ili rakete u Ukrajini, ako na isto pristane Rusija, stoji u povjerljivom dokumentu za koji španjolski list El Pais kaže su pisani odgovori Washingtona i NATO-a na sigurnosne zahtjeve Rusije.

El Pais nije naveo kako je došao do dokumenta.

"SAD je spreman razgovarati o uvjetnim recipročnim mjerama i recipročnim obećanjima SAD-a i Rusije da će se suzdržati od slanja ofenzivnih raketnih sustava i stalnih snaga s borbenom misijom u Ukrajini", piše u dokumentu, prenio je El Pais na svojim internetskim stranicama.

SAD i saveznici u NATO-u su također spremni razgovarati o recipročnm mjerama kojima je cilj izbjeći opasne incidente u zraku i na moru, kao i uvjeriti Moskvu da u Rumunjskoj i Poljskoj nisu razmještene krstareće rakete Tomahawk, dodaje se.

NATO i Kremlj odgovorili su Reutersu da neće komentirati objavu El Paisa.

Stajališta navedena u dva dokumenta, koji su Moskvi službeno predani 26. siječnja, odgovaraju javnim izjavama američkih i savezničkih dužnosnika.

SAD već dugo tvrdi da NATO-ov europki raketni štit smješten u Rumunjskoj, uz jedan položaj koji se planira u Poljskoj, ne služi obrani od ruskih raketa, nego od prijetnji Irana i šire s Bliskog istoka.

Zapad tvrdi da je 100.000 ruskih vojnika razmješteno uz ukrajinsku granicu i u Bjelorusiji, a Rusija odbacuje optužbe da planira napad na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:27