SVE ZA POSAO

SAD šalje poslanika kao ispriku Muamaru Gadafiju

Naftne kompanije upozorene su da bi zbog uvrede Gadafiju mogli patiti poslovi s libijskim partnerima
 AFP

WASHINGTON - Nakon što je Libija zaprijetila SAD-u da će zbog ‘uvrede’ glasnogovornika američkog State Departmenta njezinu vođi Muamaru Gadafiju ‘trpjeti odnos’ između dviju zemalja, SAD je objavio da šalje poslanika u tu sjevernoafričku zemlju da izgladi spor.

Gadafi ne podnosi kritike

Glasnogovornik State Departmenta Phillip J. Crowley ismijao je, naime, nedavno Gadafija zbog njegova poziva na džihad protiv Švicarske, što se nije svidjelo kritikama (na svoj račun) nesklonom libijskom pukovniku. Amerika je izrazila žaljenje zbog komentara koji su poljuljali odnos s važnim gospodarskim partnerom i naftom vrlo bogatom zemljom. Ti su odnosi ponovo uspostavljeni prije sedam godina, kad je Libija izašla iz međunarodne izolacije javno se odrekavši svojih nuklearnih ambicija. Crowley se sastao s libijskim ambasadorom u SAD-u kako bi popravio štetu te je izjavio da žali što su njegovi komentari izazvali problem.

Šalju pomoćnika tajnice

Lako zapaljivi Gadafi zadovoljštinu će dobiti i posjetom Jeffreyja Feltmana, pomoćnika američke državne tajnice Hillary Clinton, koji uskoro stiže u svrhu ‘bilateralnih konzultacija’ u Tripoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 15:07