SITUACIJA SE POGORŠAVA

SAD: ‘Rusija priprema invaziju na Ukrajinu, ima 175 tisuća vojnika!‘ Rusi: ‘Njet, nije istina!‘

Moskva odbacuje te tvrdnje i optužuje Kijev da također grupira svoje snage

Ruska trupa

 Stringer/AFP

Rusija je odbacila izvješća američkih medija o potencijalnom ruskom napadu na Ukrajinu, optužujući pritom Washington da pokušava pogoršati situaciju.

Washington Post je, pozivajući se na dužnosnike i obavještajni dokument, u subotu pisao kako američki obavještajci vjeruju da Rusija potencijalno planira ofenzivu na Ukrajinu, možda već početkom iduće godine, koja će uključivati do 175 tisuća vojnika.

"SAD provodi specijalnu operaciju kako bi pogoršao situaciju u vezi Ukrajine, a odgovornost prebacuje na Rusiju“, prenose novine Kommersant riječi glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove.

SAD, njegovi NATO saveznici i Ukrajina optužuju Moskvu da grupira snage sigurnosti u blizini ukrajinske granice, a Kijev strahuje da Rusija planira napad.

Moskva odbacuje te tvrdnje i optužuje Kijev da također grupira svoje snage kako bi napala teritorij pod kontrolom proruskih separatista.

Moskva ističe da ima pravo razmještati vojsku na svom teritoriju te da ne predstavlja prijetnju.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao da razvija opsežne inicijative da oteža ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu invaziju na Ukrajinu i da neće prihvatiti "crvene linije" Moskve.

U narednim danima očekuje se da će doći do video telekonferencije između dvojice čelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 12:36