UŽIVO: RAT U UKRAJINI

SAD: Rusi nabavljaju milijune raketa i granata, zna se i od koga; Savjetnik Zelenskog: Nismo u protuofenzivi samo na jugu

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo uživo

Eksplozije u Mikolajivskoj oblasti

 Dimitar Dilkoff/Afp

Ključni događaji

- Američki obavještajci: Rusi kupuju milijune granata i raketa

- Putin odobrio novu vanjskopolitičku doktrinu


NOVO 09:10 Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, tvrdi da Ukrajina nije krenula u protuofenzivu samo na jugu zemlje. Arestovič je na svom Telegram kanalu objavio da su Ukrajinci u protunapadu i na istoku, odnosno jugositoku zemlje.

"Od početka operacije oslobođenja juga Ukrajine, naša vojska je oslobodila više naselja na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Kad gledate kartu, to su mali pomaci. Ali početak našeg protunapada u različitim sektorima bojišnice govori o promjeni cijele situacije", napisao je Arestovič.


08:01 Gazprom i Kremlj izlaze s različitim objašnjenjima zašto je i dalje zatvoren plinovod Sjeverni tok 1. Dok iz Gazproma tvrde kako razlog leži u problemima s održavanjem, Putinov glasnogovornik Peskov novinarima je rekao da su za prekid isporuka plina plinovodom Sjeverni tok krive "sankcije koje su našoj zemlji uvele zapadne zemlje, uključujući Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo".


07:18 Rezervni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom, isključen je kako bi se ugasio požar, rekli su dužnosnici u ponedjeljak.

"Zbog požara izazvanog granatiranjem, [rezervni] vod je isključen, to je posljednji vod koji povezuje čvorište ZNPP/ZTPP s elektroenergetskim sustavom Ukrajine", rekao je ukrajinski operater Energoatom. Kao rezultat toga, šesti i posljednji funkcionalni reaktor elektrane bio je isključen iz mreže.

Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je da sama linija nije oštećena. "ZNPP nastavlja dobivati ​​električnu energiju potrebnu iz svog jedinog operativnog reaktora", rečeno je.

Rezervni dalekovod "bit će ponovno spojen nakon što požar bude ugašen", dodala je UN-ova služba za nuklearni nadzor.


06:50 Rusko ministarstvo obrane u procesu je kupnje milijuna raketa i topničkih granata od Sjeverne Koreje kako bi pojačali svoje resurse za invaziju na Ukrajinu, pokazuje najnovije izvješće američke obavještajne službe.

Američki dužnosnik, koji je htio ostati anoniman, rekao je u ponedjeljak da činjenica da se Rusija okreće Sjevernoj Koreji pokazuje da se "ruska vojska i dalje bori s ozbiljnim problemom oko opskrbe u Ukrajini, dijelom zbog kontrole izvoza i sankcija".

Američki obavještajni dužnosnici vjeruju da bi Rusi u budućnosti mogli kupiti dodatnu sjevernokorejsku vojnu opremu. O otkriću obavještajnih podataka prvi je izvijestio New York Times.

Ovo otkriće dolazi nakon što je Bidenova administracija nedavno potvrdila da je ruska vojska u kolovozu preuzela bespilotne letjelice iranske proizvodnje koje koristi u Ukrajini.Iz Bijele kuće su prošlog tjedna objavili da se Rusija suočila s tehničkim problemima s dronovima iz serije Mohajer-6 i Shahed, koji su kupljeni u sklopu onoga za što Bidenova administracija vjeruje da je dio ruskog plana nabave stotina iranskih bespilotnih letjelica (UAV).

Od početka invazije Sjeverna Koreja se nastojala približiti Rusiji u gotovo jednakoj mjeru u kojoj su se Europa i Zapad od nje odmicali.

Režim je optužio SAD za ukrajinsku krizu te je tvrdio da je zbog "hegemonističke politike" Zapada ruska vojna akcija u Ukrajini opravdana.

U srpnju je Sjeverna Koreja postala jedina nacija osim Rusije i Sirije koja je priznala samoproglašene republike u Lugansku i Donjecku, dodatno se svrstavajući na stranu Rusije oko sukoba u Ukrajini.


05:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u ponedjeljak novu rusku vanjskopolitičku doktrinu utemeljenu na konceptu "ruskog svijeta" koji konzervativni ideolozi koriste za opravdavanje interveniranja u inozemstvu u cilju zaštite rusofonog stanovništva.

"Humanitarna politika" na 31 stranici, objavljena nakon više od šest mjeseca rata u Ukrajini, kaže da bi Rusija trebala "štititi, čuvati i promicati tradicije i ideale ruskog svijeta".

Premda je predstavljena kao neka vrsta strategije ‘meke‘ sile, ona kao službenu politiku potvrđuje ideje o ruskoj politici i religiji koje neki tvrdolinijaši koriste za opravdavanje ruske okupacije dijelova Ukrajine i pružanja potpore odmetnutim proruskim entitetima na istoku te zemlje.

"Ruska Federacija pruža potporu svojim sunarodnjacima koji žive u inozemstvu u ostvarivanju njihovih prava, kako bi osigurala zaštitu njihovih interesa i očuvanje njihova ruskog kulturnog identiteta", navodi se u dokumentu.

U dokumentu se ističe da veze sa sunarodnjacima u inozemstvu Rusiji omogućuju "jačanje njezine slike na međunarodnoj sceni kao demokratske zemlje koja teži stvaranja multipolarnog svijeta".

Putin godinama ustraje na po njegovu mišljenju tragičnoj sudbini gotovo 25 milijuna etničkih Rusa koji žive izvan Rusije u državama koje su nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.,što smatra geopolitičkom katastrofom.

Rusija i dalje smatra bivši sovjetski prostor, od Baltika to središnje Azije, svojom legitimnom sferom utjecaja, čemu se mnoge od tih zemalja protive kao i zapad.

Nova politika ističe da bi Rusija trebala povećati suradnju sa slavenskim nacijama, Kinom i Indijom te dodatno ojačati svoje veze s Bliskim istokom, Latinskom Amerikom i Afrikom.

Moskva bi po dokumentu trebala dodatno ojačati i odnose s Abhazijom i Osetijom, dvjema gruzijskim regijama koje je priznala nakon rata s Gruzijom 2008., kao i s dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine, Donjeckom i Luhanskom Narodnom Republikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:15