KRIZA NA VRHUNCU

SAD preporučio svojim građanima da odmah napuste Bjelorusiju zbog gomilanja ruskih snaga

Rusija od četvrtka održava zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici, kao i vježbe u Crnom moru.

Snimljeno Maxar tehnologijom

 AFP

Američki građani trebali bi odmah napustiti Bjelorusiju zbog gomilanja ruskih vojnih snaga duž bjeloruske granice s Ukrajinom, priopćio je u ponedjeljak američki State Department.

Komercijalne satelitske snimke koje je prije nekoliko dana objavila privatna američka tvrtka pokazuju raspoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što ukazuje na to da Moskva nastavlja gomilati snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Tvrtka Maxar Technologies sa sjedištem u SAD-u, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga, navodi da snimke od srijede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na anektiranom Krimu, u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji. Reuters nije mogao neovisno provjeriti te snimke.

image

Snimljeno Maxar tehnologijom

AFP

Rusija od četvrtka održava zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici, kao i pomorske vježbe u Crnom moru.

Te brojne vojne aktivnosti potaknule su bojazan da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu, no Moskva negira takve planove.

State Department u petak je savjetovao svim privatnim osobama da napuste Ukrajinu u roku od 48 sati, a u subotu je zapovjedio većini članova američkog veleposlanstva da napuste tu zemlju.

SAD nude Ukrajini jamstvo za zajam do milijarde dolara

Sjedinjene Države nude Ukrajini jamstvo za zajam do milijardu dolara kako bi pomogle njenom gospodarstvu usred pritiska zbog ruskog vojnog jačanja, izjavio je u ponedjeljak američki državni tajnik Antony Blinken.

"Ova ponuda... ojačat će sposobnost Ukrajine da osigura ekonomsku stabilnost, rast i prosperitet svojim građanima, suočena s destabilizirajućim ponašanjem Rusije", rekao je Blinken.

Snažno partnerstvo između Ukrajine, MMF-a, drugih međunarodnih financijskih tijela, skupine G7, bogatih država i drugih bilateralnih donatora također će pomoći u tim naporima, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:55