NOVA FAZA RATA

SAD predlaže novu vojnu strategiju, ali u Kijevu nisu oduševljeni: ‘Bila bi to povijesna pogreška‘

Učinkovitost bilo koje obrambene strategije uvelike će se oslanjati na razinu potpore koju Kijevu pružaju partneri
 Ukrinform/Sipa Press/Profimedia/Ukrinform/sipa Press/profimedia

Rusija se možda već nalazi u ranoj fazi nove ofenzive u Ukrajini, pokazuju najnovije analize. Na terenu su moskovske snage intenzivirale svoje napade duž gotovo cijele bojišnice. S druge strane, ukrajinske trupe pripremaju se za potpuni prelazak u defenzivu dok Kijev nastavlja pozivati zapadne partnere da mu osiguraju nove zalihe oružja.

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski prošli je tjedan rekao da su njegove trupe ušle u fazu tzv. aktivne obrane, ali su ukrajinski ciljevi na terenu ostali isti - iscrpljivanje protivnika nanošenjem maksimalnih gubitaka.

Ruske trupe pritišću Ukrajince u više smjerova duž istočnog fronta, s ciljem da preuzmu potpunu kontrolu nad industrijskom regijom Donbasa. Ruska vojska pokušava okružiti strateški grad Avdivku te se nada vratiti izgubljene teritorije u južnim regijama Herson i Zaporižja.

image

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukraine Presidents Office/Alamy/Alamy/Profimedia/Ukraine Presidents Office/alamy/alamy/profimedia

Predsjednik Volodimir Zelenski još je početkom prosinca izjavio da je nastupila "nova faza" rata. Nakon što njegove trupe nisu uspjele ponovno zauzeti područja pod ruskom kontrolom na jugu zemlje, naredio je vojsci da sagradi nove utvrde duž crte bojišnice koja se proteže gotovo 1000 kilometara, signalizirajući pomak s ofenzivnog na obrambeni položaj.

Vrhovni ukrajinski zapovjednici Zelenskog su tražili da regrutira više od 500.000 novih vojnika. Ali, predsjednik je rekao da u ovom trenutku nema "dovoljno argumenata" koji bi ga nagovorili na regrutaciju novih vojnika. Ankete pokazuju da Zelenski gubi popularnost u trenutku kad Ukrajina ulazi u treću godinu ratovanja.

Umjesto regrutacije, Zelenski nastavlja moliti zapadne lidere za pomoć. Otprilike 137 milijardi dolara vojne i financijske pomoći Ukrajini u zastoju je zbog blokade republikanaca u američkom Kongresu i stalnog protivljenja Mađarske isporukama paketa vojne pomoći.

Dok se u SAD-u i EU ne riješe političke zavrzlame, koje onemogućavaju naoružavanje Ukrajine, zapadni čelnici pozivaju Kijev da se u potpunosti prebaci na defenzivu.

Učinkovitost obrambene strategije

Estonija smatra da bi Ukrajina trebala prijeći na "stratešku obranu" koja bi Kijevu dala vremena za gradnju industrijske baze, obučavanje rezervi i povećanje proizvodnih kapaciteta industrije naoružanja za nastavak ofenzivne kampanje u 2025. godini.

image

Vojnici u Donecku

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Via Afp

Sjedinjene Američke Države predlažu još konzervativniji pristup. Umjesto kopnenih ofenziva, fokus bi bio na držanju teritorija koje Ukrajina trenutačno ima pod kontrolom, učvršćivanju položaja i jačanju zaliha vojne opreme i snaga tijekom sljedećih mjeseci. U međuvremenu, ukrajinske trupe mogle bi nastaviti tražiti slabe točke u ruskoj obrani kako bi ih iskoristile kada se za to ukaže prilika. Jednako tako, Ukrajina bi mogla nastaviti, a možda i pojačati, zračne udare projektilima i bespilotnim letjelicama dugog dometa, koji su se pokazali uspješnima u napadima na rusku Crnomorsku flotu na Krimu i aerodrome.

Američki think tank Atlantic Council također smatra da bi se ukrajinska vojna strategija u ovoj godini trebala usredotočiti na osiguranje kontinuirane kontrole nad otprilike 82 posto zemlje koja je trenutačno u ukrajinskim rukama. Osim toga, Ukrajina bi trebala nastojati nastaviti provoditi kampanju zračnih napada na mete daleko iza prvih crta bojišnice diljem okupirane Ukrajine i unutar Rusije. To bi moglo uključivati napade na trupe, vojne baze, skladišta streljiva i pogone za proizvodnju oružja.

image
Stanislav Krasilnikov/tass/Willwest News/Profimedia/Stanislav Krasilnikov/tass/willwest News/profimedia

Učinkovitost bilo koje obrambene strategije uvelike će se oslanjati na razinu potpore koju Kijevu pružaju ukrajinski partneri. Što se tiče isporuke oružja, prioriteti će uključivati goleme količine topničkog streljiva sa sustavima za elektroničko ratovanje, udarnim bespilotnim letjelicama i projektilima dugog dometa. Ukrajini također treba više vojnih zrakoplova, poput američkih jurišnih aviona A-10, koji mogu ispaljivati krstareće rakete dugog dometa. Važnu bi ulogu mogli odigrati i jurišni helikopteri kao što su AH-64 Apache, AH-1 Super Cobra i UH-60 Black Hawk.

Nova ruska ofenziva

No, pojedinci u Kijevu se brinu da bi oslanjanje samo na obrambenu strategiju bilo štetno za ratne napore Ukrajine. Fokusiranje na obuzdavanje Rusije bez ofenzivne komponente bila bi "pogreška povijesnih razmjera", upozorava za FT Andrij Zahorodnjuk, bivši ministar obrane Ukrajine. Ako Ukrajina prijeđe u potpunu defenzivu, Putin će "diljem svijeta projicirati da Ukrajina ne može pobijediti u ratu", smatra Zahorodnjuk. Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, slaže se da je važno da Ukrajina nastavi vršiti pritisak na ruske snage, posebno na Krimu, svojom zračnom kampanjom i napadima bespilotnim letjelicama.

S druge strane, pojedini ukrajinski sigurnosni dužnosnici upozoravaju da se Ukrajina treba što prije usredotočiti na jačanje obrane jer Rusija možda planira ofenzivu velikih razmjera, koja bi mogla početi već tijekom ovog ljeta, a postoje naznake da je Rusija već počela s ranom fazom ofenzive. "Uostalom, Rusija će uvijek pokušati napasti zimi", zaključuje Zahorodnjuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:05