GOMILANJE ORUŽJE

SAD planira rasporediti bombardere B-52 koji mogu nositi nuklearno oružje u sjevernoj Australiji

Postavljanje bombardera B-52, koji imaju borbeni domet od otprilike 14.000 kilometara, u Australiji bit će upozorenje Pekingu

Bombarder B-52

 Allen J.m. Smith/Alamy/Alamy/Profimedia/Allen J.m. Smith/Alamy/Alamy/Profimedia

Sjedinjene Države planiraju rasporediti do šest bombardera B-52 koji mogu nositi nuklearno oružje u zračnu bazu u sjevernoj Australiji, otkrio je u ponedjeljak izvor upoznat s tim pitanjem, u jeku pojačanih napetosti s Kinom.

Namjenski objekti za bombardere bit će postavljeni u udaljenoj bazi Tindal Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva, oko 300 kilometara južno od Darwina, prijestolnice australskog Sjevernog teritorija, rekao je izvor koji je htio zadržati anonimnost jer nije ovlašten javno govoriti o pitanju.

O tome je prvi izvijestio program Four Corners nacionalne televizije Australian Broadcasting Corp, pozivajući se na američke dokumente.

Premijer Anthony Albanese rekao je da Australija "s vremena na vrijeme" surađuje sa Sjedinjenim Državama oko obrambenih saveza.

"Ima, naravno, posjeta Australiji, uključujući Darwinu gdje su američki marinci, naravno, stacionirani ondje na rotirajućoj osnovi", rekao je Albanese na konferenciji za medije.

Australski Sjeverni teritorij već je domaćin čestih vojnih suradnji sa SAD-om. Tisuće američkih marinaca godišnje se rotiraju na tom području radi obuke i zajedničkih vježbi koje su započele u predsjedničkom mandatu Baracka Obame.

Ured australskog ministra obrane Richarda Marlesa odbio je komentirati slučaj.

Upitan o tome na redovitom brifingu u ponedjeljak, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da obrambena i sigurnosna suradnja između zemalja ne bi trebala ciljati na treće strane.

"Relevantne prakse s američke strane povećale su napetosti u regiji, ozbiljno narušile regionalni mir i stabilnost i mogle bi izazvati utrku u naoružanju u regiji", rekao je Zhao.

"Kina poziva dotične strane da napuste stari hladnoratovski mentalitet... i uske geopolitičke koncepte, kao i da učine više kako bi doprinijele regionalnom miru i stabilnosti te ojačale međusobno povjerenje", naglasio je.

Sjedinjene Države osmislile su detaljne planove za "objekt za operacije eskadrile" za korištenje tijekom sušne sezone Sjevernog teritorija - pridruženi centar za održavanje i parkiralište za bombardere B-52, navodi se u izvješću ABC-a.

Sposobnost raspoređivanja bombardera dalekog dometa u Australiju šalje snažnu poruku protivnicima o sposobnosti Washingtona da projicira zračnu moć, piše u izvješću američkih zračnih snaga.

SAD, Britanija i Australija sklopile su prošle godine sigurnosni sporazum koji će Australiji osigurati tehnologiju za raspoređivanje podmornica na nuklearni pogon, čime su razbjesnile Kinu.

Postavljanje bombardera B-52, koji imaju borbeni domet od otprilike 14.000 kilometara, u Australiji bit će upozorenje Pekingu dok raste bojazan od napada na Tajvan, rekla je za ABC Becca Wasser iz Centra za novu američku sigurnost sa sjedištem u Washingtonu.

SAD je ove godine rasporedio četiri bombardera B-52 u svoju bazu zračnih snaga Andersen u Guamu, američkom otočnom teritoriju u zapadnom Pacifiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:11