DODATNA ZAŠTITA

SAD odobrio četvrtu ‘booster‘ dozu cjepiva protiv korone za stanovništvo starije od 50 godina

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila cjepivo i za starije od 12 koji pripadaju visokorizičnim skupinama...

Cjepivo/Ilustracija

 Clement Mahoudeau

Američke vlasti odobrile su drugu 'booster' dozu cjepiva Pfizera i BioNTecha protiv covida-19 za starije od 50, objavile su te farmaceutske tvrtke u utorak.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je to cjepivo i za starije od 12 koji pripadaju visokorizičnim skupinama.

Nova doza, četvrta po redu, davat će se najmanje četiri mjeseca nakon treće, a cilj je pružiti veću zaštitu od teških oblika bolesti i hospitalizacija, priopćile su američka i njemačka tvrtka.

Ovo odobrenje dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti znanstvenika zbog visokozarazne BA.2 podvarijante omikrona koja je u drugim državama dovela do rasta broja slučajeva.

Ti brojevi u SAD-u oštro su pali od siječnja, no prošli tjedan blago su narasli, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla priopćio je kako tvrtka radi na ažuriranom cjepivu koje, osim što štiti od aktivnih sojeva, duže štiti od bolesti.

Pfizer i BioNTech prvotno su zatražile odobrenje za starije od 65, pozivajući se na podatke iz Izraela gdje je druga 'booster' doza već odobrena za sve starije od 18 godina. Tvrtke nisu objavile zašto je dobni raspon snižen.

Dio znanstvenika i dužnosnika propitkuje trebaju li mladi, zdravi ljudi i četvrtu dozu. Studija nad izraelskim zdravstvenim radnicima pokazala je da je četvrta doza pružila malo dodatne zaštite u toj dobnoj skupini.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena objavila je kako SAD trenutno ima dovoljnu količinu doza za četvrto cijepljenje starijih Amerikanaca iako se sredstva izdvojena za pandemiju primiču kraju.

Vlada je kazala kako vjerojatno neće uspjeti platiti buduća cjepiva ako Kongres ne odobri dodatna sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 05:10