KIGALI PRINCIPLES

SAD odobrava UN-ovo korištenje sile kako bi zaštitili civile

Dokument je donesen u svibnju prošle godine, a potpisalo ga je ukupno 29 država
Ilustracija
 REUTERS

Sjedinjene Američke Države obvezale su se u srijedu da će poduprijeti principe koji odobravaju snagama Ujedinjenih naroda da koriste silu kako bi zaštitili civile u oružanim sukobima javlja The Telegraph.

Ambasadorica SAD-a Samantha Power objavila je ovu vijest na sastanku UN-a rekavši da je SAD ponosan što se može pridružiti 28 drugih država koje su potpisale dokument nazvan Kigali Principles.

Snage iz 29 država koje su pod vodstvom UN-a i imaju zadaću štititi civile sada imaju ovlaštenje da „koriste direktne vojne akcije protiv naoružanih aktera koji imaju namjeru nauditi civilima“, a zapovjednici mogu odobriti korištenje sile u „iznimnim i hitnim situacijama“ bez ovlaštenja nadređenih.

„Dokument Kigali Principles napisan je tako da civili budu sigurni da ih međunarodna zajednica neće napustiti“ rekla je ambasadorica Power prisjetivši se kako su UN-ove snage napustile Ruandu prije genocida 1994. godine i Srebrnicu prije masakra 1995. godine.

Ambasadorica Power rekla je da je dokument potpisalo 29 država što obuhvaća više od 40 000 vojnika i policajaca, a sam akt su inicirale Ruanda, Nizozemska i SAD. Kigali Principles su potpisani u Kigaliju, glavnom gradu Ruande, u svibnju 2015. godine.

Na tom sastanku je Bert Koenders , nizozemski ministar vanjskih poslova, rekao: „Ljudi i zajednica koji su pod prijetnjom, a nemaju kamo otići, moraju znati da će UN učiniti sve u njegovim ovlastima da ih zaštiti.“

Simon Adams, izvršni direktor Globalnog centra za odgovornost za zaštitu, rekao je da 10 od 16 UN-ovih misija odnosno 97 posto od 105 000 vojnika i policajaca ima zadaću štititi civile.

„Ipak, bez obzira na ove brojke, UN još uvijek ima problema sa svojom zadaćom da štiti civile od masovnih zločina u Centralnoj Afričkoj Republici, Sudanu, Kongu i Južnom Sudanu“ napominje direktor Adams piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 13:00