ZAVRNUTA SLAVINA

SAD OBUSTAVILE SVU NOVČANU POMOĆ PAKISTANSKOJ VOJSCI 'Sve dok vlada ne poduzme odlučne korake protiv talibana, obustavljamo ovu vrstu pomoći!'

 REUTERS

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da obustavljaju sigurnosnu pomoć pakistanskoj vojsci od koje su tražile "odlučno djelovanje" protiv talibanskih skupina učvršćenih u toj zemlji koja je u teoriji američki saveznik u suzbijanju terorizma.

Glasnogovornica američke diplomacije Heather Nauert nije navela iznos blokirane pomoći, ali je rekla da se taj iznos pridodaje 255 milijuna dolara već ukinute vojne pomoći.

"Potvrđujemo da obustavljamo sigurnosnu pomoć Pakistanu u ovoj fazi", istaknula je Nauert u priopćenju.

"Sve dok pakistanska vlada ne poduzme odlučne korake protiv afganistanskih talibana i mreže Haqqani - mislimo da (potonji) destabiliziraju regiju i napadaju američko osoblje (u Pakistanu) - Sjedinjene Države će obustaviti ovu vrstu sigurnosne pomoći", dodala je predstavnica State Departmenta.

Ova odluka dolazi nekoliko dana nakon prijetnja predsjednika Donalda Trumpa koji je oštrim riječima najavio mogućnost ukidanja financiranja u tu svrhu, što je naljutilo Islamabad.

"SAD je glupo dao 33 milijarde pomoći Pakistanu u zadnjih petnaest godina a zauzvrat su nam dali samo laži i dvoličnost, smatrajući naše dužnosnike glupima", napisao je američki predsjednik na Twitteru.

"Oni pružaju utočište teroristima za kojima mi u Afganistanu tragamo bez njihove pomoći. Dosta je bilo!", dodao je Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:45