JEDINSTVEN ALAT

SAD može riješiti krizu izradom jednog jedinog novčića, vrijednog tisuću milijardi dolara

Ideja je već jednom predstavljena u vrijeme predsjednika Obame, no i tada je odbačena
 AFP

Rujan nije bio blag prema američkim financijskim tržištima. Bilo je tu korekcija cijena dionica, pa se čekala emisijska banka Fed i njezine najave koje su potvrdile da će doći do smanjenja otkupa obveznica. To je izazvalo rast cijena državnih obveznica, što prati pad dionica. Index S&P ovaj će mjesec, nakon sedam u nizu rasta, završiti u blagom, ali minusu. Reuters prenosi da se trgovalo oprezno zbog burnih pregovora o zaduživanju države.

Ministrica financija Janet Yellen izvijestila je da u riznici ima novca do 18. listopada ako se ne podigne razina zaduživanja. To su republikanci u Senatu jedva dočekali kako bi stali na prste vladi i blokirali podizanje razine duga.

Za 18 dana bi, ako se ne nađe rješenje, moglo doći do zatvaranja federalnih službi. Ministrica Yellen izjavila je da bi takav razvoj bio katastrofalan i za brojne programe koji bi u zemlji bili zaustavljeni, uključujući zdravstveni Medicaid dok se pandemija nije povukla. "Ne mogu zamisliti što bi moglo nanijeti veću štetu ulozi dolara", poručila je Yellen.

Uz očekivani poguban utjecaj na financijska tržišta na koji upozorava Wall Street, globalno središte kapitala i oporavak američke ekonomije. To je trebalo, ali nije, zabrinuti republikance. Republikanci su na isti način postupili 2011. godine, u doba vlade Baracka Obame, kad su kontrolirali Kongres, pa je došlo do blokade institucija što je rezultiralo smanjenjem kreditnog rejtinga SAD-a s AAA na AA+.

Demokrati imaju u rukama jedinstven alat da odgovore republikancima - mogu iskovati kovanicu vrijednu bilijun (tisuću milijardi) dolara. Riječ je, kako tumači Insider, o zakonskoj nedorečenosti kod izdavanja kovanica koja ne definira najveći iznos.

Navodi se da Treasury Department (Ministarstvo financija) može iskovati novčiće koji imaju obilježja tipičnih kovanica, ali i memorijalne i sakupljačke, "kao što je kovanica od paladija od 25 dolara". Ministrica može "kovati i izdavati novčiće od platine u skladu s takvim specifikacijama, dizajnom, sortama, količinama, apoenima i natpisima koje može, prema vlastitom nahođenju, propisati s vremena na vrijeme". Teoretski bi Treasury mogao iskovati kovanicu od platine vrijednu tisuću milijardi, deponirati je u Fedu i zatim nastaviti plaćati obveze koristeći je kao povećanje duga. Obama je u intervjuu 2017. godine potvrdio da su o tome razmišljali. Bijela kuća je za sada odlučna da ne posegne za ovom opcijom, pozivajući na kompromis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:40