SASTANAK 2+2

SAD Indiji prigovorio oko uvoza ruskih energenata, New Delhi im spustio: ‘Pogledajte malo brojke...‘

SAD pokušava pokazati svoju snagu i pritisak na Moskvu, dok se Indija bavi uspostavom dijaloga.

Indijski ministar obrane Rajnath Singh, indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar, američki državni tajnik Antony Blinken i američki ministar obrane Lloyd Austin

 Michael Mccoy/AFP

Indija i Sjedinjene Američke Države očigledno imaju različite stavove kada je riječ o ratu između Ukrajine i Rusije. SAD pokušava pokazati svoju snagu i ojačati pritisak na Moskvu, dok se Indija bavi, kako tvrde, pokušajima da uspostavi dijalog dvije strane. Postalo je to jasno nakon virtualnog sastanka indijskog premijera Narendre Modija i američkog predsjednika Joea Bidena.

Danima prije sastanka Biden je rekao da je indijski stav o ovom pitanju "pomalo klimav", a jedan je američki dužnosnik kazao kako su indijske vlasti upozorene da bi posljedice strateškog naginjanja prema Moskvi mogle biti "značajne i dugoročne".

No, Indija je ostala pri svome stavu unatoč pritisku iz SAD-a te tvrde da potiču dijalog kao jedino rješenje za prestanak sukoba. Kao što primjećuje BBC, Indija nije izravno kritizirala rusku invaziju, ali su istaknuli kako je nužno da se poštuje suverenitet svake države.

Međusobno razumijevanje

Sastanak američkog i indijskog lidera nije bio predviđen, no tražila ga je Bijela Kuća, jer je geopolitički vrlo značajan. Uslijedio je nakon sastanka indijskog ministra vanjskih poslova S. Jaishankara i ministra obrane Rajnatha Singha te njihovih američkih pandana Antonyja Blinkena i Lloyda Austina.

- Jasno je da su obje strane pokazale volju za međusobnim razumijevanjem stavova o Ukrajini - rekao je ravnatelj konzultantske tvrtke za kontrolu rizika u Južnoj Aziji Pratyush Rao, komentirajući razgovor dvojice važnih svjetskih čelnika.

- To je važno u svjetlu reafirmacije odnosa na najvišim razinama, usred medijskih špekulacija i produbljavanju sukoba oko rusko-ukrajinskog konflikta. Poslana je poruka da će Indija imati drugačije stavove nego Velika Britanija te nije vjerojatno da će se oni "usuglasiti", no to ih neće spriječiti da razvijaju suradnju - rekao je Pratyush Rao.

Modi i njegovi ministri ostali su vjerni svojoj neutralnoj politici prema Ukrajini, a Bidenova administracija, piše BBC, za to im sve više razumijevanja.

Blinken je ranije poručio kako "Indija mora sama odlučiti kako će se nositi sa ovim izazovom", dodavši da je ta zemlja još ranije u Ujedinjenim Narodima zatražila neovisnu istragu o ubojstvima ukrajinskih civila u Buči. Napomenuo je da se partnerstvo Rusije i Indije razvilo još u vrijeme kada SAD "nisu bile u mogućnosti biti partner Indije".

No, rekao je, vremena su se promijenila i SAD je partner Indije na brojnim poljima, od trgovine do tehnologije, obrazovanja i sigurnosti.

Kineski interesi

Bivši indijski diplomat Anil Triguniyat rekao je kako je ta izjava značajna jer pokazuje da SAD razumije indijski položaj u širem geopolitičkom kontekstu.

- Obje strane mogu mnogo izgubiti ako se bilateralni odnosi naruše. Njihov odnos je kvalitetan i ovaj sastanak to je samo dodatno pokazao - smatra.

BBC prenosi kako Kina traži način da promijeni regiju i međunarodne prilike na način koji bi najviše odgovarao kineskim interesima. Logična je, stoga, suradnja između SAD-a i Indije kako bi se potonja država oduprla rastućem utjecaju Kine. Ističe se kako Indija ima dugu povijest sukoba s Kinom, čije su trupe sudjelovale u smrtonosnim sukobima u Galwanu 2020. kada je poginulo 20 indijskih vojnika, a Kina je priznala smrt četvorice svojih vojnika.

Jaishankar je rekao kako Quad, alijansa Indije, SAD-a, Japana i Australije, predstavlja moćnu silu u interesu svijeta, te da od nje koristi imaju svi stanovnici indo-pacifičke regije. Rao je dodao kako je siguran u značaj Quad-a. No, Rusija kritizira Quad i tvrdi kako se radi o forumu kojem je jedini cilj biti protiv Kine. Moskva i Peking sve su bliži i sve češće poduzimaju zajedničke akcije protiv Zapada. U tom kontekstu, Rao smatra da je važno što su razgovarali pripadnici Quad koalicije.

Iz Washingtona su, pak, pojasnili kako je Rusija najveći dobavljač oružja za Indiju, odgovorna za više od 50 posto obrambenih kapaciteta koja Indija dobiva iz uvoza. To su nekad bile Sjedinjene Američke Države, u periodu od 2011. do 2015., no primat su kasnije preuzele druge zemlje.

Bivši indijski diplomat Jitendra Nath Misra rekao je da je Indija nastavila uvoziti iz Rusije jer se radilo o povoljnim ugovorima, naročito kada je u pitanju vrhunska tehnologija.

- SAD se mora obvezati da će osnažiti izvoz obrambene tehnologije u Indiju - kazao je.

Kršenja ljudskih prava

Ministar Singh također je pozvao na kvalitetniju suradnju. Najavljeno je da će dvije zemlje zajedno razvijati moderne bespilotne letjelice. No, ključnim i neriješenim ostaje pitanje indijske kupnje ruskog obrambenog sustava S-400, što je dogovoreno tijekom sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji. Blinken je rekao kako se SAD zasad nisu odlučile što će poduzeti po tom pitanju. Blinken je na sastanku suptilno rekao kako SAD traže od drugih zemalja da se suzdrže od značajnijih transakcija i kupnji ruskog oružja. Triguniyat smatra kako stav o S-400 pokazuje kako američke vlasti ne žele zatvoriti nijedna vrata.

- Ali, jasno je da se otvara prostor u kojem će oni biti važniji dobavljači od Rusije - dodao je.

Blinken je ipak bio pomalo oštar kada je govorio o poštivanju ljudskih prava, naročito kada su u pitanju odluke vlasti i policije te uvjeti u zatvorima, rekavši kako su SAD pratile neke od recentnih slučajeva kršenja ljudskih prava. Indijski ministar na te optužbe nije odgovorio, a analitičari smatraju da to i neće previše narušiti kvalitetnu suradnju, jer je slične optužbe iznosio i Barrack Obama, pa se ništa nije dogodilo.

Puno je značajnije, čini se, pitanje gospodarske suradnje jer indijske kompanije već pokušavaju izbjeći posljedice ekonomskih sankcija Rusiji, a neke pokušavaju profitirati na sniženim cijenama nafte koje im nude ruske naftne kompanije. No, Jaishankar demantira da Indija povećava uvoz energenata iz Rusije.

- Mislim da su brojke jasne, ukupna potrošnja ruskih energenata u mjesec dana je manja nego što Europa potroši u jedno poslijepodne - slikovito je kazao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:52