U RANU JESEN

SAD i Tajvan najavili službene trgovinske pregovore: ‘Nastavljamo unatoč naporima Pekinga da nas potkopa‘

Najviši američki diplomat za istočnu Aziju rekao je da ‘rastuća prisila Pekinga prijeti miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca‘

Nancy Pelosi i predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen

 Roc President Office/Alamy/Alamy/Profimedia

SAD je najavio da će započeti službene trgovinske pregovore s Tajvanom, tjednima nakon kontroverznog posjeta predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi toj zemlji.

Očekuje se da će prvi krug pregovora započeti u "ranu jesen", priopćio je Ured američkog trgovinskog predstavnika.

Njihovi će razgovori uključivati ​​teme poput olakšavanja trgovine, digitalne trgovine i antikorupcijskih standarda.

Odnosi između SAD-a i Kine postali su sve napetiji nakon posjeta Pelosi. Američko-tajvanska inicijativa o trgovini 21. stoljeća prvi put je predstavljena u lipnju, a obje strane sada kažu da su "postigle konsenzus o pregovaračkom mandatu".

"Planiramo slijediti ambiciozan raspored... koji će pomoći u izgradnji pravednijeg, uspješnijeg i otpornijeg gospodarstva 21. stoljeća", rekla je zamjenica trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Država Sarah Bianchi u izjavi.

Trgovina između SAD-a i Tajvana bila je vrijedna gotovo 106 milijardi dolara u 2020. godini.

Najava dolazi u trenutku kada je Kina pokrenula svoje najveće vojne vježbe ikada oko Tajvana, nakon posjeta Nancy Pelosi.

Prema "politici jedne Kine", SAD priznaje i ima službene veze s Kinom, a ne s otokom Tajvanom, ali održava "snažne neslužbene" odnose s Tajvanom, uključujući nastavak prodaje oružja otoku kako bi se mogao braniti.

Peking taj samoupravni otok vidi kao vlastiti teritorij koji se mora ujediniti s kopnom. Međutim, Tajvan je samoupravljajući otok koji sebe smatra odvojenim od kopna.

Najviši američki diplomat za istočnu Aziju, Daniel Kritenbrink, rekao je da "rastuća prisila Pekinga prijeti miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca".

"Nastavit ćemo poduzimati smirene, ali odlučne korake za očuvanje mira i stabilnosti usprkos stalnim naporima Pekinga da ih potkopa te ćemo poduprijeti Tajvan u skladu s našom dugogodišnjom politikom", rekao je Kritenbrink, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:34