PROBA ZA INVAZIJU?

SAD i Južna Koreja počeli dosad najveće vojne zračne vježbe: Izvodit će lažne napade 24 sata na dan

Saveznici kažu da su takve vježbe potrebne za borbu protiv mogućih prijetnji Sjeverne Koreje

Zračne snage Južne Koreje

 Jeon Heon-kyun/Afp

Sjedinjene Države i Južna Koreja počele su jedne od najvećih kombiniranih vojnih zračnih vježbi u ponedjeljak u sklopu kojih će stotine borbenih zrakoplova izvoditi lažne napade 24 sata na dan veći dio tjedna.

Operacija ‘Vigilant Storm‘ trajat će do petka. Oko 240 borbenih zrakoplova izvest će oko 1600 letova, priopćile su američke zračne snage prošli tjedan.

Taj broj misija najveći je ikada na tim godišnjim vojnim vježbama, dodaje se.

Pjongjang je osudio zajedničke vježbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula.

U znak prosvjeda zbog nedavnih vježbi Sjeverna Koreja ispalila je rakete, izvela zračne vježbe i ispalila topničke projektile u more.

Saveznici kažu da su takve vježbe potrebne za borbu protiv mogućih prijetnji Sjeverne Koreje koja je izvela rekordan broj lansiranja raketa ove godine i pripremila se za nastavak nuklearnog testiranja prvi put od 2017.

Vigilant Storm među ostalim zrakoplovima uključit će i varijante nevidljivog lovca F-35 obje države.

Australija će za vježbe poslati zrakoplov za nadopunu goriva u zraku.

"(Južna Koreja) i američko ratno zrakoplovstvo surađivat će u provedbi velikih zračnih misija poput bliske zračne potpore, obrambenog protuzračnog udara i hitnih zračnih operacija 24 sata dnevno tijekom vježbi", priopćilo je američko ratno zrakoplovstvo.

"Snage za potporu na zemlji također će vježbati obrambene postupke i sposobnost preživljavanja u slučaju napada", dodaje se.

U petak će južnokorejske snage završiti 12-dnevne terenske vježbe Hoguk 22, koje uključuju lažna amfibijska iskrcavanja i prelaske rijeka te neke vježbe s američkim snagama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:15