PREŠLI CRVENU LINIJU?

SAD dao dozvolu Ukrajini da tuče po Rusiji, stigla prva reakcija iz Moskve: ‘Gospodo, ovo je besmisleno‘

Provociraju Ukrajinu da nastavi besmisleni rat na sve moguće načine, kaže o korištenju zapadnog oružja za napade na ruski teritorij - kaže Peskov

Prizori iz Ukrajine

 Diego Herrera Carcedo/Afp/Profimedia/Diego Herrera Carcedo/afp/profimedia

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako izjave predstavnika zemalja članica NATO saveza o korištenju zapadnog oružja za napade na ciljeve na ruskom teritoriju izazivaju Ukrajinu na nastavak besmislenog rata, piše portal Meduza.

“Zemlje koje su članice NATO-a, osobito Sjedinjene Američke Države, s drugim europskim vladama podižu napetosti na novu razinu. Provociraju Ukrajinu da nastavi ovaj besmisleni rat na sve moguće načine... I oni sami namjeravaju nastaviti ovaj rat protiv nas - doslovno i figurativno. Sve to neminovno će ostaviti posljedice i nanijeti veliku štetu interesima onih zemalja koje su se odlučile za eskalaciju napetosti”, izjavio je Peskov.

Uslijed nove ruske ofenzive u regiji Harkiv, ukrajinske vlasti tražile su dopuštenje za napade na vojne ciljeve u Rusiji koristeći zapadno oružje. Sve više zapadnih političara poziva da se Ukrajini to i dopusti.

SAD su se protivile korištenju zapadnog oružja za napade na ruski teritorij, strahujući da bi to moglo dovesti do izravnog sukoba s Rusijom. No istodobno, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska dopustili su Ukrajini da koristi njihove rakete dugog dometa za udare na ruski teritorij. Ruske vlasti više puta upozorile su da će to dovesti do još veće eskalacije sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 08:17