JOŠ NIJE GOTOVO

SAD će zadržati izvanredno stanje u javnom zdravstvu zbog pandemije covida

Vlada plaća za cjepiva, neke testove i određena liječenja, kao i za drugu njegu u skladu s izvanrednim stanjem u javnom zdravstvu

Joe Biden prima cjepivo

 Saul Loeb/Afp

SAD će zadržati izvanredno stanje u javnom zdravstvu zbog pandemije covida-19, omogućivši time milijunima Amerikanaca da se besplatno testiraju, cijepe i liječe barem do travnja sljedeće godine, rekla su u petak dva dužnosnika Bidenove administracije.

Mogućnost zimskog porasta covid slučajeva i potreba za više vremena da se prijeđe iz izvanrednog stanja javnog zdravstva u sferu privatnog tržišta dva su čimbenika koja su doprinijela odluci da se ne ukine izvanredni status u siječnju, rekao je jedan od dužnosnika.

Izvanredno stanje javnog zdravstva prvotno je proglašeno početkom 2020. godine, kad je započela pandemija koronavirusa, te je otad obnavljano svakog kvartala. No vlada je u kolovozu počela signalizirati da planira pustiti da izvanredno stanje istekne u siječnju.

Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi obećalo je da će savezne države obavijestiti 60 dana prije isteka izvanrednog stanja, što se trebalo dogoditi u petak, da nije odlučeno da se izvanredno stanje produži i nakon siječnja.

Zdravstveni stručnjaci vjeruju da će u zemlji tijekom ove zime doći do porasta slučajeva covid-a, rekao je jedan dužnosnik.

"Mogli bismo biti usred porasta u siječnju", rekao je. "Ovo nije trenutak u kojem želite ukinuti izvanredno stanje javnog zdravstva."

Dužnosnik je rekao da je ima još puno posla što se tiče izlaska iz izvanrednog stanja. Na tome se radi, ali nije gotovo.

Vlada plaća za covid cjepiva, neke testove i određena liječenja, kao i za drugu njegu u skladu s izvanrednim stanjem u javnom zdravstvu.

Kad ono istekne, vlada će početi prenositi zdravstvenu skrb koja se tiče covida na privatne osiguravajuće kuće i vladine zdravstvene programe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:18