AMERIKANCI ODLAZE

SAD će i službeno dogovoriti kraj vojne misije u Iraku, ali Biden će objaviti kakav im je plan za dalje

Pažnja će se usmjeriti na logistiku, održavanje opreme i pomoć iračkim snagama u daljnjem razvoju njihovih nadzornih sposobnosti
Joe Biden 
 Saul Loeb/AFP

Očekuje se da će Sjedinjene Države i Irak do kraja godine formalizirati kraj borbene vojne misije Washingtona u Iraku i nastaviti tranziciju prema obuci i savjetovanju iračkih snaga, izjavili su u četvrtak američki dužnosnici.

Trenutno se u Iraku nalazi 2.500 američkih vojnika usmjerenih na suzbijanje ostataka Islamske države, a Sjedinjene Države već su se usredotočile i na osposobljavanje iračkih snaga.

Najava, koja bi trebala uslijediti nakon što se predsjednik Joe Biden sljedeći tjedan sastane sa svojim iračkim kolegom u Washingtonu, bit će objavljena u politički osjetljivo vrijeme za iračku vladu i na nju bi se moglo gledati kao na domaću pobjedu u Bagdadu, prenosi Reuters.

"Ključna stvar koju ćete čuti kako se prenosi i mislim da je nevjerojatno važna jest da Bidenova administracija želi ostati u Iraku jer nas je iračka vlada pozvala i zatražila da to nastavimo", rekao je viši obrambeni službenik, pod uvjetom da ostane anoniman.

Dužnosnik je rekao da će se usmjeriti na logistiku, održavanje opreme i pomoć iračkim snagama u daljnjem razvoju njihovih obavještajnih i nadzornih sposobnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:15