ULJEPŠAVANJE PARIZA

Ružni prizori na ulicama ‘grada svjetlosti‘ natjerale vlasti na akciju: ‘Pokrećemo ‘manifest za ljepotu‘‘

‘Imat ćemo nultu toleranciju prema bacanju smeća na javne površine‘, obećao je zamjenik gradonačelnice
 Twitter

Pariške gradske vlasti objavile su "manifest za ljepotu" koji sadrži planove za uljepšavanje gradskih površina. Odluka je donesena nakon što je internetska kampanja koja upozorava na prizore prljavštine i smeća na gradskim ulicama 'pritisnula' gradonačelnicu Anne Hidalgo, piše Guardian.

Zamjenik gradonačelnice Emmanuel Grégoire rekao je da će nekoliko nedavnih inicijativa Socijalističko-zelenog saveza koji upravlja glavnim gradom biti ukinuto, uključujući dopuštenje Parižanima da zasade vlastite vrtove na javnim prostorima.

Prema programu iz 2015., lokalno stanovništvo pozvano je da se prijavi za dozvole za sadnju cvijeća oko drveća na ulici - po cijenu tradicionalnih pokrivača od lijevanog željeza, jednog od voljenih simbola grada.

Mnogi amaterski vrtovi od tada su se pretvorili u smećem zasute dijelove grada prekrivene psećim izmetom, a Gregoire je sada priznao da "ne zadovoljavaju s estetskog stajališta" te kako predstavljaju "velike probleme u održavanju".

"Imat ćemo nultu toleranciju prema bacanju smeća na javne površine", obećao je Gregoire, a također će se pojačati napori u borbi protiv ispisivanja grafita i ilegalnog lijepljenja plakata.

Neugledne privremene žute oznake na cesti za nove biciklističke staze također će biti uklonjene, u skladu s prethodnom obvezom, dok će nedavne betonske barijere biti zamijenjene "diskretnijim" verzijama.

Hashtag na društvenim mrežama #SaccageParis (što znači "uništeni Pariz") postao je viralan u prvoj polovici 2021., a stanovnici su objavljivali fotografije nagomilanog smeća, trulih klupa, napuštenih skutera i loše održavanih zasađenih površina na ulici.

Velik dio bijesa bio je usmjeren na gradsku vijećnicu jer je zamijenila ili zanemarila jedinstveno pariško arhitektonsko naslijeđe iz sredine 19. stoljeća nastalo pod Napoleonom III.

Premda je ured gradonačelnika isprva osudio hashtag kao "klevetanje", gradske vlasti ipak su morale reagirati.

Gregoire je već u srpnju prošle godine iznio osam mjera usmjerenih na poboljšanje izgleda grada.

Priznao je u utorak da je kampanja “bila korisna te nas je natjerala da se preispitamo i reagiramo”, iako je rekao da se ponekad reproduciraju iste fotografije, preuveličavajući opseg problema, piše Guardian.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo (stranka socijalista) kandidatkinja je na predstojećim francuskim predsjedničkim izborima, no prema posljednjim istraživanjima podržava ju tek 3 posto glasača.

image

Anne Hidalgo

Thomas Coex/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:22