OPROŠTAJNO PISMO

Ruski znanstvenik: ‘I ja sam projektirao tu raketu. Znate li koga je ubila? Ne mogu živjeti s tim...‘

Bio je i zaposlenik državne tvrtke koja je vodeći proizvođač oružja u zemlji

Napad na Harkiv

 Handout/Afp

Ruski raketni znanstvenik i zaposlenik državne tvrtke koja je vodeći proizvođač oružja u zemlji, navodno si je oduzeo život nakon što je raketa koju je on pomogao proizvesti ubila njegovu baku u ukrajinskoj sjeveroistočnoj regiji Harkiv, kako se navodi u lokalnim izvješćima.

Prema tim informacijama, Anton Horobec, inženjer u ruskoj tvornici oružja i vojne opreme Almaz-Antey, naveo je u oproštajnom pismu razlog svog čina. "Prije nekoliko dana, projektil u kojem sam imao svoje prste, doletio je u Harkov, u kuću u kojoj je živjela moja baka", navodno je napisao on, barem kako izvještavaju lokalni Telegram kanali, objavljujući i fotografiju navodne poruke, prenosi Newsweek, koji ističe da Kremlj ova izvješća nije komentirao, dok istovremeno sami nisu mogli neovisno potvrditi autentičnost informacija i navodne oproštajne poruke.

Horobec je navodno u svojoj poruci napisao da "ne može živjeti s tim" te da je "ovo što se događa užas i noćna mora". Dodao je da odbija "više sudjelovati (u invaziji Rusije na Ukrajinu)".

Moskva je posljednjih tjedana pojačala raketne napade na Ukrajinu. Dana 29. prosinca prošle godine vojne snage ruskog predsjednika Vladimira Putina pokrenule su zračni napad na Ukrajinu, za koji se navodilo da je bio najmasivniji od početka invazije punog opsega.

U tom je napadu na gradove i mjesta diljem Ukrajine ubijeno najmanje 30 civila, a 144 osobe su ranjene. Ukrajinski dužnosnici ustvrdili su tada da su mete napada bili rodilište, škole i stambeni blokovi.

Rusija je i 23. siječnja izvela raketne napade na Harkiv, u kojima je poginulo 11 osoba, a više od 60 ih je ozlijeđeno. U udaru u stambenu zgradu poginule su dvije žene. Također je bilo napada na glavni grad Ukrajine, Kijev, kao i na područja središnjoj Ukrajini i južnoj regiji Herson.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je 23. siječnja da je Rusija lansirala gotovo 40 različitih vrsta projektila u "još jednom kombiniranom napadu, kako bi pokušala zaobići naš sustav protuzračne obrane".

Ruska državna novinska agencija Tass vojnu tvornicu Almaz-Antey opisuje kao najvećeg proizvođača oružja u zemlji. Specijalizirana je za proizvodnju proizvoda vezanih uz protuzračnu obranu, kao što su radari, sustavi za nadzor zračnog prostora, projektili zemlja-zrak, sustavi za navođenje i automatizirani kontrolni sustavi, kako navodi specijalizirana stranica Military Today.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu redovito posjećuje ovu tvornicu. U lipnju prošle godine posjetio ih je kako bi obavio inspekciju pogona za proizvodnju naprednih navođenih raketa sustave protuzračne obrane, a za korištenje u ratu u Ukrajini, izvijestio je Tass.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je nakon Šojguova posjeta kako je predstavnik pogona Almaz-Antey rekao ministru da će proizvodni kapaciteti biti prošireni kako bi proizvodnja protuzračnih obrambenih sustava bila udvostručena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:39