SNAGE PUTINOVA PJEŠAKA

Ruski zloglasni ‘aduti‘ za zastrašivanje i eliminaciju: ‘Sad se zna tko su strašni ubojice u pohodu na Kijev‘

Plaćenici koje financira skupina Wagner, kontroverzna i za mnoge zloglasna tajanstvena privatna vojna tvrtka, također djeluju u Ukrajini

Čečenski borci/Arhivska fotografija

 Stringer/AFP

Čečenski borci i plaćenici koje angažira i financira Kremlj, tumače obrambeni analitičari, raspoređeni su na terenu u Ukrajini jer ruska vojska nastoji okupiti dovoljno jake i velike snage da zauzmu ukrajinsku prijestolnicu Kijev.

Izvještaji s prve linije bojišnice ukazuju da čečenski vojnici, koje je tamo poslao njihov vođa Ramzan Kadirov trenutačno okupiraju sela sjeverozapadno od Kijeva. Kadirov, jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina, rekao je da su još "tisuće" vojnika u Čečeniji u pripravnosti spremni za slanje na bojišnicu. Glavni stožer ukrajinske vojske izvijestio je da plaćenici koje plaća skupina Wagner, tajanstvena privatna vojna tvrtka, sada također djeluju na terenu.

Ukrajinska vojska vjeruje da su postrojbe koje su dopremile Čečenija i skupina Wagner postrojene za novi vojni pritisak na Kijev nakon što u brzom napadu u prva dva dana rata ruske snage nisu uspjele zauzeti glavni grad Ukrajine i maknuti s puta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako bi obezglavile ukrajinsku vlast, prenosi britanski The Telegraph.

'Neuobičajeno' korištenje čečenskih boraca i plaćenika

Obrambeni analitičari kažu da invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina, zakočena kombinacijom oštrog ukrajinskog otpora, logističkih problema i drugih podbačaja, sada poziva borce izvan ruskih vojnih snaga.

U izvješću Instituta za proučavanje rata, obrambenog 'think tanka' sa sjedištem u SAD-u, navodi se kako je korištenje čečenskih boraca i plaćenika, uz konvencionalne vojne jedinice za vođenje napada, "neuobičajeno". "To vjerojatno ukazuje na to da se ruska vojska trudi prikupiti dovoljnu borbenu moć na drugoj strani od dostupnih konvencionalnih vojnih jedinica", stoji u izvješću.

"Uočene i prijavljene žrtve u ruskim mehaniziranim i zračno-desantnim snagama u blizini sjeverozapadne Kijevske oblasti bile su vrlo velike, a različita izvješća sugeriraju da su moral i borbena učinkovitost preostalih konvencionalnih snaga na niskoj razini", navodi se dalje.

image

Ramzan Kadirov sebe naziva Putinovim vojnikom pješakom

Aleksey Nikolskyi/AFP

Ruske snage zauzele su gradove sjeverozapadno od Kijeva, uključujući Irpin, Buču i vojni aerodrom u Hostomelu, ali konvoj oklopnih jedinica dug 65 kilometara zapeo je na putu prema Kijevu i kao takav ranjiv na napade ukrajinskih snaga.

Američka središnja obavještajna agencija CIA u utorak je priopćila da vjeruje kako je između 2.000 i 4.000 ruskih vojnika ubijeno u borbama diljem zemlje, dok su ukrajinska vojska i neovisni promatrači koji proučavaju fotografije i videozapise zabilježili uništavanje ruske opreme, uključujući stotine tenkova i oklopnih vozila, ali i zrakoplova.

Putinov vojnik pješak

Vojni stratezi vjeruju da će Rusija krenuti u pokušaj opkoljavanja Kijeva s istoka i zapada unutar iduća 72 sata te očekuju da će u akciju biti uključeni i čečenski borci. Jedan analitičar, koji anonimno objavljuje na Twitteru pod imenom "Jomini na Zapadu", a kojeg prate respektabilni i utjecajni korisnici na toj društvenoj mreži, sugerirao je da "prisutnost" Čečena, skupine Wagner i ruske nacionalne garde "ukazuje da će oni zajedno voditi ponovni napad na zapad Kijeva" zajedno sa zračnim snagama i ruskim specijalnim postrojbama Spetsnaza.

Ramzan Kadirov već je optužen za zločine. Blizak je ruskom predsjedniku i sebe naziva 'Putinovim vojnikom pješakom', oštro je govorio o taktici Rusije na početku invazije i prigovarao da je napredovanje presporo. Jedan od čečenskih ratnih vođa, Magomed Tušajev, navodno je ubijen na početku invazije u borbi za Hostomel, jedno od ključnih bojišta, koje je nekoliko puta prelazilo iz ruskih u ukrajinske ruke i obrnuto.

image

Ramzan Kadirov

Alexey Nikolsky/AFP

Izvješća od utorka upućuju na to da su čečenske snage zauzele selo Katjužanka, 65 kilometara sjeverno od Kijeva. "Čečenski borci stigli su u naše selo u oklopnim vozilima. Počeli su zauzimati naše kuće, izbacivati ​​obitelji pod prijetnjom oružjem, okupili ih i otjerali u mjesnu školu, gdje moraju spavati na hladnom betonskom podu. U zamjenu za svaku kuću, borci dijele po jednu štrucu kruha", rekao je jedan očevidac za Times.

Taj umirovljenik kaže da su Čečeni zauzeli njihove domove te da dolaze iz jedne od Kadirovljevih postrojbi. "Agresivni su i zastrašujući", rekao je. "Mojim su susjedima vezali bijele trake, baš kao pravi okupatori".

'Tradicionalna ruska metoda'

Skupina Wagner, kako navodi ukrajinska vojska, preimenovana je u Ligu. No, nejasno je kakvu bi ulogu plaćenici imali u pohodu na Kijev. Kremlj je obično angažirao tu privatnu vojnu tvrtku u kampanjama u kojima je Moskva željela ostati distancirana od incidenata kako bi mogla zanijekati svoju umiješanost. U izvješćima se tvrdi da je skupina financirana ili je čak ogranak GRU-a, ruske vojne obavještajne službe, koja je bila odgovorna za pokušaj ubojstva bivšeg ruskog špijuna u Salisburyju (Sergeja Skripalja, op.a.) koristeći nervni agens Novičok, navodi The Telegraph.

Philip Ingram, bivši časnik britanske vojne obavještajne službe, kaže da Putin nije uspio postići nijedan od ciljeva za koje je Ingram očekivao da će do sada postići te da je "tradicionalna ruska metoda da postanu mnogo nasilniji" posljedica toga.

"Dovođenje Čečena i njihovo promicanje moglo bi biti informacijska operacija koliko i jačanje vojnih sposobnosti. Oni bi trebali biti ti zastrašujući ubojice, a Putin se nada da će to uplašiti lokalno stanovništvo i nagnati ga na predaju", zaključuje Ingram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:12