UBOJICA DJEČJEG LICA

Ruski vojnik suočio se s udovicom umirovljenika kojeg je izrešetao: ‘Pretpostavljam da mi nećete oprostiti, ali...‘

Mladić iz Sibira priznao je krivnju, ali tvrdi da mu je zločin naredio zapovjednik. Prijeti mu doživotni zatvor

Vadim Šišimarin

 Genya Savilov/Afp

Ubojica dječjeg lica. Tako britanski Daily Mail opisuje 21-godišnjeg Vadima Šišimarina, ruskog časnika iz tenkovske jedinice, koji je prvi ruski vojnik koji se našao na optuženičkoj klupi za ratne zločine u Ukrajini. Optužen je da je s četiri hica u glavu ubio 62-godišnjeg Oleksandra Šeljpova. Njegova udovica Katarina, koja je s njime provela 39 godina, rekla je da želi da mladić "trune u zatvoru".

Na današnjem ročištu udovica Katarina gledala je u oči ubojicu svog supruga.

Upitala je 21-godišnjeg ruskog vojnika kako se osjećao kada je ubio njezina supruga Oleksandra i je li osjetio kajanje nakon počinjenog zločina.

image

Vadim Šišimarin

Sergei Supinsky/Afp

Šišimarin je priznao krivnju, zamolio za oprost te poručio:

- Pretpostavljam da mi nećete moći oprostiti.

- Recite mi molim vas. Zašto ste vi (Rusi) došli ovdje? Da nas zaštitite?, rekla je Šelljpova, referirajući se na riječi kojima Vladimir Putin opravdava invaziju na Ukrajinu.

- Od koga ste nas htjeli zaštititi? Jeste li me zaštitili od mog supruga, kojega ste ubili?, zavapila je udovica.

Vojnik nije imao odgovora.

Ironično je što je Šeljpov godinama služio u ruskoj vojsci, radio je za KGB i bio tjelohranitelj bivšeg sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva. Četiri desetljeća kasnije poginuo je u invaziji koju je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, također bivši KGB-ovac.

image

Vadim Šišimarin

Genya Savilov/Afp

Sudnica u Kijevu bila je prepuna. Moglo se čuti da je 62-godišnji Šeljpov tog dana bio na biciklu i kretao se prema kući kada ga je, svega nekoliko desetaka metara od kućnog praga u selu Čupahivka na sjeveroistoku zemlje, petog dana invazije hladnokrvno smaknuo mladić.

Izrešetao ga je automatskom puškom kroz prozor automobila koji je ukrao kako bi pobjegao, nakon što su ukrajinske snage raznijele njegov tenk.

Mladić iz Sibira priznao je da je to učinio, ali tvrdi kako mu je zločin naredio zapovjednik.

Udovica Šeljpova ispričala je Daily Mailu da je došla na sud kako bi uživo vidjela lice ubojice.

- Izgleda kao dijete, ali svejedno zaslužuje kaznu - rekla je. Dodala je kako je smrt njezina supruga besmislena i nepotrebna jer je samo bio u prolazu i nije nikome predstavljao bilo kakvu prijetnju. Govoreći o Šišimarinu, rekla je kako shvaća da je on vojnik i da samo izvršava svoje obveze, ali se pita zašto nije pucao u zemlju ili u zrak.

- Trebao bi trunuti u zatvoru do kraja života i razmišljati o onome što je učinio - zaključila je dodavši kako to nije zato što ga mrzi, već radi pravde.

image

Vadim Šišimarin

Genya Savilov/Afp

Mladiću prijeti doživotna kazna, a tužitelj Andrij Siniuk suce je zatražio da, unatoč priznanju, sagledaju sve dokaze i hladne glave donesu odluku o kazni.

Šišimarin će biti ispitan, kao i tri vojnika koji su s njime bili u automobilu. Očekuje se i dokazni postupak tijekom kojeg će sudu biti prikazana puška koju je koristio.

Mladić obrijane glave u zatvorskoj uniformi držao je glavu pognutu tijekom 30-minutnog ročišta. Na pitanje je li kriv samo je tiho rekao - da.

Oči svijeta prate ovaj slučaj, piše Daily Mail, jer je prvi od 11.000 kaznenih prijava za ubojstvo i silovanja koje su podigle ukrajinske vlasti. Tužitelji se trude da sve bude čisto, kako ih Rusi ne bi optužili za nepoštena suđenja. Pročitana su mu sva prava te mu je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti, a dobio je i verziju optužnice na ruskom.

image

Vadim Šišimarin

Genya Savilov/Afp

Katarina Šeljpova rekla je da je njezin suprug izašao kako bi vidio razneseni ruski tank.

- Posvađali smo se, rekla sam mu da to nije sigurno. Rekao je da će sve biti u redu, da je to samo iza ugla i da se brzo vraća. Bile su to njegove posljednje riječi - rekla je. Nedugo nakon toga mladić koji je bio u moskovskoj Četvrtoj tenkovskoj brigadi smaknuo ga je kroz prozor VW Passata.

Na sudu je Šišimarin kazao kako mu je naređeno da ubije Šeljpova jer su vidjeli da u ruci ima mobitel te su posumnjali da možda ukrajinskim snagama javlja ruske položaje.

Šeljpova je otkrila kako je njezin suprug završio vojnu obuku u Moldaviji 1979. Proveo je dvije godine kao tjelohranitelj u KGB-u te je bio stacioniran u Brežnjevljevoj rezidenciji na Krimu. Nakon što je završio vojnu karijeru posvetio se poljoprivredi i radio kao vozač traktora.

Šeljpova je na kraju rekla i kako je bio ogorčen zbog ruskog napada na Ukrajinu.

image

Vadim Šišimarin

Genya Savilov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:11