BEZ IKAKVE ZAŠTITE

Ruski vojnici protutnjali kroz radioaktivnu Crvenu šumu u Ukrajini: ‘To je bila samoubilačka misija‘

Radioaktivna prašina koju su udisali vjerojatno je uzrokovala unutarnje zračenje u njihovim tijelima, rekao je djelatnik u Černobilu

ruska vojna vozila u Ukrajini

 EyePress News/EyePress via AFP

Ruski vojnici koji su tijekom invazije na Ukrajinu zauzeli mjesto nuklearne katastrofe u Černobilu vozili su se nezaštićeni kroz vrlo otrovnu zonu zvanu "Crvena šuma" dižući oblake radioaktivne prašine, rekli su černobilski radnici, a prenosi The Guardian.

Dva izvora za Reuters su otkrila kako su ruski vojnici upravljali svojim oklopnim vozilima bez ikakve opreme protiv radijacije. Obojica su dodala kako su bili na dužnosti kad su ruski tenkovi 24. veljače ušli u Černobil i preuzeli kontrolu nad mjestom.

Vidjeli su, kažu, kako se ruski tenkovi i druga oklopna vozila kreću kroz Crvenu šumu, koja je radijacijom najkontaminiraniji dio zone oko Černobila.

image

Crvena šuma u Černobilu

Michael Biach/APA-PictureDesk/APA-PictureDesk via AFP

- To je za te vojnike bio 'samoubilački čin'. Radioaktivna prašina koju su udisali vjerojatno je uzrokovala unutarnje zračenje u njihovim tijelima - rekao je jedan od djelatnika u Černobilu.

Inače, spomenuta "Crvena šuma" smatra se toliko kontaminiranom da čak ni radnici bivše nuklearne elektrane ne smiju kročiti u nju. No, ruski vojni konvoj prošao je kroz zabranjenu zonu koristeći se napuštenom cestom.

- Velika kolona vojnih vozila prošla je cestom iza našega objekta pored Crvene šume. Konvoj je podigao veliki stup prašine nakon čega su mnogi senzori radijacijske sigurnosti pokazali prekoračenje razine - izjavio je izvor.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti ove tvrdnje, a niti rusko ministarstvo obrane još nije odgovorilo na isti upit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 08:40