UKRAJINSKI OBAVJEŠTAJCI

Ruski vojnici nasmrt pretukli svog pukovnika, presvukli se u civile pa se dali u bijeg: ‘Sve je više dezertera...‘

Najmanje 500 vojnika je dezertiralo i napustilo Rusiju - mnogi su otišli u bivše sovjetske zemlje, Armeniju ili Kazahstan

Ilustracija, ruski vojnici

 Vitaliy Ankov/Sputnik/Profimedia/Vitaliy Ankov/sputnik/profimedia

Mobilizirani ruski vojnici nasmrt su pretukli zamjenika zapovjednika svoje pukovnije na okupiranom poluotoku Krimu prije nego što su pobjegli s mjesta događaja, prema ukrajinskoj obavještajnoj službi.

Vojnici 20. motorizirane streljačke divizije, dijela 8. armije južnog vojnog okruga Rusije, "nanijeli su teške tjelesne ozljede pukovniku Musurbekovu" 1. studenoga, objavila je ukrajinska obavještajna služba, prema prijevodu, ne navodeći ime zapovjednika. Istog dana vojnici za koje se sumnja da su izveli napad presvukli su svoje uniforme u civilnu odjeću, a zatim su napustili svoju bazu u okrugu Simferopol, pobjegavši u susjednu rusku regiju Krasnodar.

Glavni stožer Ukrajine rekao je da sve veći broj ruskih vojnika napušta rat u Ukrajini. Brojna su izvješća od početka invazije o niskom moralu, lošoj opremi i obuci, kao i problemima sa zapovjedništvom.

U kolovozu ove godine skupina ruskih vojnika u okupiranoj ukrajinskoj Hersonskoj oblasti objavila je video apel Komitetu vojničkih majki Rusije, u kojem opisuju da je njihov moral "ispod razine zemlje".

U posljednjem slučaju, ukrajinski obavještajci rekli su da je šest dana nakon premlaćivanja pukovnik Musurbekov preminuo od ozljeda u bolnici u Simferopolju. Newsweek je kontaktirao rusko Ministarstvo obrane za komentar, no još nisu uspjeli provjeriti tvrdnje ukrajinskih obavještajaca.

Izvještavajući o posljednjem slučaju, ukrajinska novinska kuća RBC Ukrajina primijetila je kako je posljednjih mjeseci bilo više drugih slučajeva dezertiranja ruskih vojnika.

Dana 25. svibnja ove godine, u blizini mjesta Svatove, u istočnoj Luganskoj oblasti Ukrajine, oko 20 mobiliziranih ruskih vojnika pobjeglo je nakon krađe kamiona. Devetog lipnja dezertiralo je i oko 90 ruskih vojnika iz okupiranog grada Arapivke, u istoj regiji.

U svibnju je sedam naoružanih vojnika, koji su bili bivši zarobljenici, pobjeglo iz vojne postrojbe u Soledaru, na teritoriju Donjecke oblasti pod ruskom okupacijom, navodi novinska agencija Tass. Trojica su kasnije privedena.

Ukrajinski mediji izvijestili su u petak kako su dvojica muškaraca, koji su rekli da su iz jurišne brigade 76. gardijske zračno-jurišne divizije, rekli da je zapovjednik ubio podređenog jer ga je vrijeđao u Berdjansku, u ukrajinskoj oblasti Zaporižje.

Nevladina organizacija "Go by the Forest", koja pomaže Rusima da izbjegnu novačenje, rekla je da je u prvoj godini otkako je Putin najavio djelomičnu mobilizaciju u rujnu 2022. saznala za najmanje 500 vojnika koji su dezertirali i napustili Rusiju, iako NVO vjerovao da je to podcjenjivanje.

Mnogi su otišli u bivše sovjetske zemlje, Armeniju ili Kazahstan, rekla je nevladina organizacija za njemačku novinsku kuću Deutsche Welle u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:46