U NATO-u I EU BIJESNI

RUSKI VOJNI KONVOJ UPAO U UKRAJINU: KIJEV 'Naše je topništvo uništilo značajan dio kolone' MOSKVA 'Ma vi fantazirate'

'Poduzete su odgovarajuće akcije i dio kolone više ne postoji', hvale se u Kijevu dok napetost raste
 AFP

KIJEV - Ukrajina je u petak objavila kako je uništila dio kolone ruskih oklopnih vozila koja je u noći s četvrtka na petak ušla u Ukrajinu.

Ukrajinsko topništvo uništilo je "značajni dio" ruske oklopne kolone od 23 vozila koja je tijekom protekle noći ušla u Ukrajinu, kazao je predsjednik Petro Porošenko britanskom premijeru Davidu Cameronu, prema internetskoj stranici ukrajinskog predsjednika.

STRAH OD PUTINOVE INVAZIJE 'U Ukrajinu je iz Rusije upravo ušao konvoj vojnih vozila'

Glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga u petak je kazao kako su kolonu pratili od prelaska granice te su ukrajinske snage napale rusku kolonu na teritoriju Ukrajine.

"Poduzete su odgovarajuće akcije i dio nje više ne postoji", rekao je glasnogovornik Andrij Lisenko.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u petak je kazao kako se tijekom noći dogodio "ruski upad" u Ukrajinu, ali ga nije okarakterizirao kao invaziju.

"To samo potvrđuje stalni dotok oružja i ljudi iz Rusije u istočnu Ukrajinu i jasno pokazuje nastavak umješanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine", istaknuo je.

NATO je ranije u petak objavio da Savez ispituje navode dva britanska lista da je kolona od 23 ruska oklopna vozila prešla granicu s Ukrajinom u noći s četvrtka na petak.

Ukrajinci su u petak bili spremni pregledati ruski humanitarni konvoj na graničnom prijelazu gdje su novinari otkrili da je ruska vojska ušla na ukrajinski teritorij, što je izazvalo negodovanje Europljana.

"Ako u Ukrajini ima vozila i pripadnika ruske vojske, oni se odmah moraju povući ili će posljedice biti veoma ozbiljne", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond. Njegov švedski kolega Carl Bildt osudio je "teško kršenje" međunarodnog prava.

Britanski novinari su izvijestili da su 23 oklopna transportera ruske vojske uz pomoć logističkih vozila u četvrtak navečer prešla granicu blizu prijelaza u ruskom gradu Donjecku, kamo je u petak stiglo gotovo 60 ukrajinskih predstavnika koji će pregledati humanitarni konvoj stacioniran tridesetak kilometara dalje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak poslijepodne je objavilo da su ukrajinske tvrdnje o uništenju dijela vojnog konvoja 'nekakva fantazija', s obzirom da, prema Moskvi, nikakav konvoj u Ukrajinu uopće nije ni ušao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:34